Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sporadyczne nierówne bicie serca

Gość Kaska

Rekomendowane odpowiedzi

Występuje to co w temacie u mnie raz, na miesiac, na dwa....ale ja to strasznie czuje!! wczoraj byl wszystko super, a slyszalam serce ta mocno jakby lezalo obok mnie...rytm byl strasznie nierówny...nie ma zadnego zwiazku z tym,ze cos zrobie nie tak. Nie wiem skad sie pojawia...trwa z jakies 2 godziny, a potem juz sen nie przychodzi ze strachu. Mam sie czym martwic? Taka arytmia jest bardzo grozna? Boje sie,ze bedzie jakies niebezpieczne migotanie....albo juz sama nie wiem jak to nazywac....no makabra!! Ja zawsze bylam zdrowa!! Zadne EKG, czy echo nic nie wykazalo...dbam o siebie,spie tyle ile sie powinno, biore witaminki, magnez, jem owoce, warzywa...mam fajna prace, meza...dom....jest mi dobrze, a tu takie cos mi niszczy zycie....
Ja tez mam czasami napady szybkiego bicia serca.Tez mialem pare razy echo i ekg badania krwi i tarczycy i nic nie wykazuje serce mam zdrowe.Morze sie sama nakrecasz jeszcze do tego.Ja tez mam dobrom prace nie pale i tez nie wiem skad to kardiolog mówi ze to nerwica lekowa.I kazal mi isc do psychiatry biore tabletki przeciw lekowe 1 wieczorem dobrze mi sie po nich spi.I ja tez duzo spie i mam dopiero 26 lat.A niekiedy jak mi serducho wali to mysle ze zaraz bede mial zawal.Ale podobnos jestem zdrowy.Czasami mam jeszcze skurcze dodatkowe takie pojedyncze uderzenia serca.Ale podobnos tego sie nie leczy.Tak mi powiedzial muj kardiolog.Morze za duzo magnezu?Ja tez zawsze bylem zdrowy od roku ta nerwica mnie denerwuje.Ile masz lat?
Kaska, jeżeli masz nierównomierny rytm (brak jakiejkolwiek powtarzalności) przez dłuższy czas to może oznaczać, że to jest juz migotanie przedsionków które samo przechodzi. Spróbój poszukać zawiązków np raz na miesiąc może się wiązać z pełnią, czy np z kobiecym cyklem. Radziłbym zrobić Tobie holter, a jak nic się nie uda wyłapać to w czasie arytmi udaj się na pogotowie, albo wezwij żeby zrobić ekg. To dla lekarza byłaby bezcenna wskazówka. Pozdrawiam
No musle,ze to dobra rada.. moja arytmie nie wiaze sie z zadnymi fazami w moim zyciu...juz to staralam sie zaobserwowac...czasem wystepuje od tak po prostu...trwa z godzinke,albo sama nie wiem ile bo zwyczajnie po niej zasypiam...bylam ze dwa razy na pogotowiu, zrobili mi EKG i nic na tym zlego nie bylo - tak mowil lekarz...mialam nawet ekg podczas tzw ataku paniki....
Ja przez zaśnięciem albo gdy spokojnie siedze/lerze czuje własnie takie dziwne zaburzenia rytmu tzn. serce bije tak: pyk pyk pyk pyk PYKpyk pyk pyk pyk pyk PYK pyk pyk pyk pykPYK i czasem sie tym przejmuje, ale z natury jestem panikarz. Nie wiem co z tym zrobić moze to jest na tle nerwowym??
Do On18 Raczej od samych nerwów nie powinnobyć zaburzeń rytmu, trzeba mieć do tego predyspozycje, a wtedy nerwy faktycznie pomagają. Z twojego opisu wygąda to na dodatkowe skurcze, idź na holter. Ciekawy jestem czy nie masz tego po najedzeniu. Ja kiedyś też miałem takie spoczynkowe dodatkowe skurcze i najczęściej po posiłku, zauważałem też zwiększone tendencje do dodatkowych pobudzeń przy wolnym pulsie i niskim ciśnieniu. Spróbój więcej poobserwować. Jedno jest pewne, że nie jest to normalne. Zrób holter i idź do lekarza.
Kasiu Chyba nie każdy człowiek z nerwicą ma zaburzenia rytmu serca, ja uważam że grupa która je ma, posiada jednak do tej arytmi pewne predyspozycje które nerwy czy przemęczenie potrafią obnażyć, a bez tego może nigdy by nie wypłynęły. W początkowej fazie swojej choroby też sam sobie wmawiałem i mi wmawiano, że to coś na tle nerwowym, a teraz wiem, że miałem popsutą elektryką w sercu. Wiem, że nerwy mogą dawać niepodziewane efekty, ale czasami odnoszę wrażenie, że za często lekarze tylko na nie zwalają winę.
Radek a ty masz jakies zaburzenia serca ja mam niekiedy dziwne skurcze dodatkowe ale to ponoc nie grozne.Z nerwicy napewo sa zaburzenia rytmu serca.Mi mówiom że mam nerwice lękowom.Macie jakies dziwne bóle w klatce piersiowej albo klucia bylem u kardiologa mówi ze to może być od kręgosłupa.