Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Za gesta krew - jak ja rozrzedzic?

Gość Marcel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Odebralam wyniki morfologii i mam PLT płytki krwi 588 (Przy normie do 350) Bardzo sie tym zmartwiłam, bo często mam kołatania serca. Może mam krew gęstą jak budyń, Nie wiedziałam szybko co zrobić . Zaczęłam pic duzo wody i zjadłam czosnek. Co jest dobre na rozrzedzenie krwi ( bo chyba mam za gęstą). Może przyczyna było to, że brałam antybiotyk i sterydy w zastrzykach na zapalenie oskrzeli. Proszę o jakie rady, a moze od tego sa kolatania serca ?

Jednorazowy wynik niczego nie przesądza.Moja córka często miała znacznie podwyższone plt.Lekarz stwierdził, że martwiłby się gdyby reszta parametrów morfologii odbiegała od normy. Jeżeli inne parametry masz w normie to bez paniki. Powtórz za jakiś czas badanie.Jeśli nadal będziesz mieć wątpliwości zgłoś się do lekarza.

Dziękuję za odpowiedz. Powtórzę morfologie, Staram sie teraz duzo pic, pilnuje zeby to byl chociaż litr dziennie, jem czosnek. O ginkofar słyszałam, ale czy można go brac caly czas, czy trzeba robic przerwy? Oprócz tego mam za wysoki cholesterol i nadciśnienie. Mysle tez o nalewce czosnkowej albo z miłorzębu własnie ten ginkofar.

Czosnek OK, ale jeszcze jest płyn z jemio ły w aptece do picia, który obniża cisnienie o 15-20.Jeśli nadciśnienie jest np.150 na 95 to może zadziałać.Proszę tez przeczytać w necie artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**,autor S. Gromadzki,zwłaszcze tę część ,która dotyczy żywienia.Zawiera cenne uwagi na temat odżywiania.Znam gościa, co zastosował sie do wskazówek i zaczął pływać kilka razy w tyg. Chol. całk. spadł z ok.286 na 234 w ciągu 3 miesięcy. Co miesiąc badał cholesterol.i zapisywał.Najmniej spadł w pierwszym miesiącu stosowania diety i codziennych ćwiczeń, w drugim najwięcej.A HDL z 26 podwyższył się na ponad 50!!!Najmniej spadło LDL,ale już nie pamietam ileSchudł też ok. 6 czy 7 kg, co nie pozostaje bez wpływu na obniżenie ciśnienia.TYlko zakaz picia alkoholu i palenia paierosów, nadużywania słodyczy ,picia kolorowych napojów ze sklepu.Lepiej samemu sobie robic picie: sok z cytryny, mięta+woda przegotowana letnia ew. troszke miodu..Radzę jeszcze zbadać Alat i Aspat-chodzi o wątrobe,jak ona działa.I najpierw spróbować obniżać chol. zastosując na stałe odpowiednie zywienie i codzienny ruch.Leki na cholesterol maja skutki uboczne: uszkadzają mięśnie, wątrobę...itd.Powodzenia.PS--Jest jeszcze książka o. Czesława Klimuszki,,Wróćmy do ziół leczniczych** .Tam są napisane gotowe przepisy na mieszanki ziołowe na różne choroby.Jest też na nadciśnienie.Można sobie wypisać składniki , kupić w sklepie zielarskim i pić na obniżenie ciśnienia.

Jeżeli nie jesteś pewna, czy to oznacza gęstą krew, to lepiej nie starać się jej rozcieńczać jakimiś lekami bez uzyskania potwierdzenia od lekarza. piszę tak dlatego, że kiedyś czytałam o przypadku, gdzie ktoś wziął preparat właśnie na rozrzedzenie krwi, potem się skaleczył, nie za głęboko oczywiście, ale wypłynęło dużo krwi i skończył w szpitalu. także lepiej nie ryzykować. takie jedno badanie o niczym nie przesądza, wypadałoby je powtórzyć, ale za jakiś czas, bo nie wiem, czy udałoby ci się teraz załatwić zrobienie go jeszcze raz, skoro już je miałaś. no i faktycznie picie wody bardzo pomaga na wiele rzeczy i tak, Muszynianka ma jedno z największych poziomów mineralizacji :)

Dziękuję za tyle rad. Te wyniki robiłam w ostatnim dniu brania zastrzyków z antybiotyku, wiec chyba zrobię raz jeszcze dla pewności. Ale wasze rady sa cenne. wiem juz teraz ze za mało pije. I chyba cos mam z watroba , bo boli w prawym boku i mam wysoki cholesterol. Musze zajrzeć do mieszanek ojca Klimuszki. Słyszałam tez o leku na wątrobę HEPAREGEN, przy okazji obniża lipdy.