Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie bicie serca

lukiwir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panstwa co to moze byc mecza mnie problemy z sercem czesto mam tak ze budze sie w nocy ide do toalety i wracam jest srodek nocy leze i po chwili zaczyna sie czuje jakis maly strach lub innaczej dyskomfort w klatce piersiowej jest coraz mocniejsze az nagle zwieksza mi sie tetno coraz szybciej zaczyna walic bardzo mocno i szybko uczucie takie jak mierzy sie cisnienie i czuje sie w rece stukanie serca tak czuje serce w klatce i bardzo szybko jest mi slabo uczucie ze zaraz zejde z tego swiata i co wiecej dostaje przy tym wysokiego cisnienia ok 170 na 95 lub wieksze do tego cialo drży jak by bylo mi bardzo zimno zmagam sie z tym kilka lat ale jest coraz gorzej ostatnio mialem deniwelacje delikatne odcinka st ale wszystko wrocilo do normy lekarze stwierdzili ze jest wszystko wporzadku i te obnizenie st bylo spowodowane skokiem cisnienia jak jade do szpitala atak juz mija i twierdza ze nic mi nie jest mialem holtera rok temu i tylko wykryl napadowa tachykardie oraz 80 dodatkowych skurczy komorowych i 50 nadkomorowych za miesiac mam kolejnego holtera zrobiono mi usg serca i wyszlo mi niewielkie powiekszenie jam lewego serca pozostale jamy serca prawidlowe lewa komora prawidlowa o o prawidloweej kurczliwosci EF 65 procent funkcja rozkurczowa prawidlowa zastawka mitralna prawidlowa fala zwrotna sladowa zastawka aortalna przeplyw prawidlowy niedomykalnosc trojdzielna sladowa z TRV max 2,6 m/s troche tez waze bo 112 kg przy wzroscie 180 cm czy ktos wie co to moze mi sie dziac moze przez te zatawki i ta powiekszona jame serca ? Chociaz lekarz napisal nieistotne nieistotne niedomykalnosci zastawkowe meczy juz mnie te napady nocne i wieczorne chcialbym poznac panstwa opinie mam 28 lat

Caly czas sie ograniczam teraz z i ta waga to po schudnieciu 15 kg ale prubuje do 90 kg schudnac tarczyca ok wyniki z krwi ok cholesterol dobry procz hdl tego dobrego mam 33 a powinno byc powyzej 40 ale tego zlego ldl mam w normie wyniki watrobowe idealne chciaz kiedys naduzywalem alkoholu piwa i mialem fatalne wyniki watrobowe jak i stluszczenie teraz nie ma stluszczenia i wyniki bardzo dobre zero alkoholu od 2 lat no zdazylo mi sie raz wypic lampke wino i to jeszcze swojskiego ale ogolnie alkoholu od 2 lat nie tykam nawet bralem jakies leki sulpiryd na nerwice bo twierdzili ze to nerwy i hydroxyzyne nie wiem jak to sie pisze i ataki dalej mam pytanie do monna 8787 a z jakiego powodu chodzisz po kardiologach

Skoro się to powtarza regularnie od takiego czasu, a wyniki są dobre, to może to jest po prostu reakcja organizmu na jakiś stres albo inne napięcie. Jeśli tak to staraj się wykonywać ćwiczenia oddechowe, oczyść umysł z wszelkich myśli i próbuj uspokoić bicie serca, kiedy to się powtórzy. Też czasem tak miewam, że serce mi szybciej bije wieczorami, a nie robię, nie czytam, nie słucham niczego, co mogłoby wywoływać taki puls więc zwykle uspokajam wtedy oddech i przechodzi. A najlepiej będzie iść z wynikami do innego kardiologa albo zrobić badania jeszcze raz, ale w innym miejscu.

Jeśli chodzi o podwyższenie HDL, to można go podwyższyć poprzez codzienny ruch.Ruch bardzo podwyższa,ale trzeba systematyczności.I niech to nie będzie bieganie, bo przy nadwadze bieganie zbytnio obciąża stawy kolanowe i biodrowe.Lepiej jeździć na rowerze lub ćwiczyć na rowerku rehabilitacyjnym, bo wtedy cały ciężar ciała spoczywa na siodełku,a na nogi nie ma takiego dużego obciążenia.Można też pływać.Albo gimnastykować się.Zobaczysz,że po 3 miesiącach HDL będzie książkowe.Powodzenia.Pozdr.