Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie Holtera

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jestem po badaniu i wyniki ogólnie mam podobno dobre: 103656 Qrs*ów średni rytm HR 72 max rytm HR 141 min rytm HR 45. Podobno niepokojący jest wynik pobudzeń komorowych: 17699 z tego 4663 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych. Czym to grozi, czy jest to do unormowania farmakologicznie i jak może wyglądać leczenie. Dodam, że jestem osobą otyłą. Wiem o diecie, czynnym ruchu.

Gość Adam9977

17 tysięcy dodatkowych pobudzeń to już sporo. Na pewno wdrożą Ci jakieś leczenie i inne badania. Są 2 sposoby, albo leki albo zabieg. Wszystko wyjaśni Ci lekarz z który na pewno będziesz rozmawiał na ten temat. Ogólnie rzec ujmując, dodatkowe skurcze komorowe nie są groźne jeśli masz zdrowe serce itd. To długi i obszerny temat. Nikt na forum Ci dokładnie nie odpowie, bo nie zna historii Twojej choroby itd. Ale jeśli chcesz poczytać na ten temat, po prostu wpisz w google *przedwczesne pobudzenia komorowe* albo *dodatkowe skurcze komorowe* Jest multum artykułów na ten temat. Ale tak jak mówię, każdy przypadek jest inny i na pewno niezwłocznie należy go skonsultować z lekarzem.