Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co oznacza moje badanie?

Adekmm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mialem dzisiaj badanie echo serca i nie zabardzo wiem jak wyniki odczytac. Czy kto mi moze pomoc? Wiek 27 lat. Wymiary jam serca: Lewa - 53mm lewy przedsionek - 35mm Aorta - 32mm Miesien - 10mm Ściana tylnia 10mm Zastwka mitralna: slad Zastawka aortalna: Drobna zmiana zwyrodnieniowa platkow zastawki aortalnej Zastawka trojdzielna: slad Osierdzie: bez zmian Kurczliwosc 68% Wnioski: Jamy serca prawidlowej wielkosci, Prawidlowa grubosc i kurczliwosc scian. Prosze o pomoc. Dziekuje

Gość janko muzykant

Widocznie był jakiś stan zapalny który siadł na te zastawkę, mogła być to infekcja wirusowa, bakterie (w tym nieleczone zęby), albo choroby reumatologiczne, lub też inne przyczyny. Lekarz który zlecał badanie pewnie zapyta na co chorowałeś w przeszłości. Całą resztą nie ma się co zamartwiać, na pewno jakaś kontrola echo za rok,

Zabierz ze sobą lekkie obuwie i jeśli masz bujne owłosienie na klacie, to możesz przyciąć, bo będą Ci naklejać elektrody. Takie kwadraciki z klejem. Co do terminu *ślad* oznacza on falę zwrotną na zastawkach. Chodzi o to, że zastawka w bardzo niewielkim stopniu się nie domyka i trochę krwi cofa się do przedsionka... Ale lepiej się tym nawet nie zajmuj i nie czytaj, bo tylko się nakręcisz niepotrzebnie, a jest to tak niewielka anomalia, że nie ma żadnego znaczenia. Lekarz Ci wszystko wyjaśni.

Gość janko muzykant

Nie, nie zalecane jest uprawianie wysiłku na dobe czy dwie przed próbą wysiłkową, dlaczego nie wiem. Więcej można wyszukać w necie w specjalnych poradach jak się przygotować do tego, tzn chodzi o posiłki, napoje i papierosy, ew leki. Niektóre leki wpływają na wynik próby wysiłkowej, kawa, papierosy także. Obejdzenie też, więc pewnie lekki posiłek na 2 godz przed, ale dokładnie poczytaj sobie,