Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja Echo i problemy z sercem

maszaszy

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sugestię co robić.Od ok. 3 mies. mam duszące bóle w klatce, kaszel, ból nóg, st. podgorączowe, bóle kręgosłupa i brzucha plus małe wybroczynki w ilości od kliku do kilkunastu na nogach pojawiające się co kilka dni i znikające w ciągu 1-2 dni. Dość szerokie badania krwi (morfologia, OB, CRP, enzymy wątrobowe, ANA, ANCA, P/ciała kardiolipinowe, składowe dopełniacza c3 i c4, CEA, TSH, T3,T4) USG jamy brzusznej są w normie i na nic nie wskazują. Jedyne co to USG tarczycy która jest usłana guzkami 4-8mm zlicznymi węzłami chłonnymi. Martwi mnie serce, wynik TTE proszę o interpretację: LA 32mm IVSd 8mm LVPWd 8mm LWEDD 46mm LVESD 25m EF 78% RVD 27mm RAA 12cm2 TAPSE 31mm zastawki prawidłowe, przepływ mitralny FZ: +; E/A 2,4 DT 143ms E* 0,24m/s E/E* 5,1; aortalny: FZ:nb AVmax 1,85m/s; tródzielny: FZ:nb VCI 15mm> 50%; płucny FZ:nb, AccT 144ms PVmax 1,1m/s; EKG prawidłowe

Mirtalna ten jeden plusik? to praktycznie norma jest, ja mam przy każdej zastawce po jednym, czyli niedomykalność pierwszego stopnia, nie ma się czym martwić jeśli chodzi o śladową niedomykalność, natomiast pozostałych parametrów nie umiem ci wyczytać, bo nie ma tam zakresu norm, każda pracowania ma własne normy podane. Jeśli w komentarzu nic nie ma, to nie ma się czym martwić.