Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szpital, w którym nie informują.. MCI

mrswg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosiłbym o pomoc w interpretacji wyników.. I ewentualne wskazanie odchyleń od normy. Trafiłem do szpitala, w którym zdobyć informacje na temat swojego stanu zdrowia jest ciężko, a co dopiero prosić o wytłumaczenie terminów medycznych.. Mam 20 lat, dwa tygodnie temu dostałem gorączki (bez jakiejkolwiek innej dolegliwości) około 38.9 , następnego dnia udałem się rano do lekarza POZ, który przepisał mi lek przeciwwirusowy (nie pamiętam już nazwy, ale jest dość popularny, ja dostałem *wersję* forte*. Do wieczora gorączka nie spadała, nie pojawiały się nowe objawy. Następnego dnia rano poczułem mocne drętwienie karku, ból w klatce piersiowej, który malał w pozycji siedzącej.. wieczorem nie wytrzymałem i pojechałem na SOR. W szpitalu przebywałem 8 dni. Leki które przyjmowałem: Ketonal, Biotraxon, Perfalgan, Tramal, Kalipoz, Majamil, Hydroksyzyna MORFOLOGIA KRWI: Leukocyty 18,88 Erytrocyty 4,86 Hemoglobina 14,4 Hematokryt 41,5 MCV 85,4 MCH 29,6 MCHC 34,7 Płytki 262 BIOCHEMIA: Glukoza w surowicy: 123, Kreatynina w surowicy: 0,83, eGFR 2009 CKD-EPI 126,67, Sód w surowicy: 135, Potas w surowicy: 3,5 Troponina I Ultra: 4,799, 9,867, CRP: 55,3, OB: 18 RTG klatki piersiowej: Sylwetka serca powiększona w całości. Wnęki naczyniowe. ECHO serca: Nieco powiększony lewy przedsionek, wymiary pozostałych jam serca w normie. Prawidłowa grubość ścian lewej komory. Nieco gorsza kurczliwość lewej komory z prawidłową globalną frakcją. Funkcja rozkurczowa lewej komory w granicach normy. Kurczliwość prawej komory nieupośledzona. Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych. Osierdzie - bez separacji, mocniej wysycone blaszki za ścianą tylną. EF ok 55% EKG: 1. Rytm zatokowy o częstości 54/min z blokiem przedsionkowo-komorwym II stopnia typ Weckenbacha. Kopulaste uniesienie odcinka ST 0,1 mV z ujemnym T w odprowadzeniach V4-V6. 2. Rytm zatokowy miarowy o częstości 70/min. Odwrócenie T w odprowadzeniach V5-V6 HOLTER EKG: HR min: 34, HRmaks: 143 Podczas monitorowania rytm zatokowy zaburzony nielicznymi pobudzeniami przedsionkowymi oraz blokiem przedsionkowo-komorwym II. Czy moglibyście mi coś wyjaśnić z wyników wyżej opisanych? Czy było to poważne zapalenie, czy raczej jak to określali lekarze *nic takiego*. Co powinienem robić teraz? Stała opieka specjalistów? Czy to może powrócić? Dlaczego niektórzy trafiają na tak fajnych lekarzy, a niektórzy mają takiego pecha.. Jak to mówią, life is brutal..

Witaj, Na podstawie podanych przez Ciebie objawów można wnioskować że prawdopodobnie miałeś infekcję z chyba rzeczywiście niewielkim zapaleniem mięśnia sercowego. Podwyższone parametry stanu zapalnego: CRP,OB i leukocyty plus powiększona sylwetka serca zaburzenia kurczliwości i zmiany w EKG. Z opisu badań wynika, że zapalenie nie spowodowało poważnego uszkodzenia serca. Po zapaleniu serca powinieneś być pod kontrolą kardiolog - należy sprawdzać co jakiś czas kurczliwość w echu serca i czy nie pojawiły się jakieś zaburzenia rytmu w Holtery EKG przy zapaleniu boimy się przede wszystkim arytmii komorowych. Przez kilka miesięcy należy unikać dużych wysiłków fizycznych. Trzeba obserwować także swoją wydolność czyli czy aby się nie męczysz więcej niż zwykle czy nie pojawiają się obrzęki i czy nie odczuwasz niemiarowej pracy serca - jeśli pojawią się któryś z tych objawów to wizyta u kardiolog wcześniej jeśli nie ma ta zgodnie z wyznaczonym charmonogramem Pozdrawiam Marcin Syzdół