Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnienie, leki, cholesterol brak zaufania do lekarzy ;-(

Gość Karabus

Rekomendowane odpowiedzi

Moze tutaj znajdę pomoc bo medycy jakoś nie potrafią . Mam 48 lat generalnie do tej pory byłem okazem zdrowia. Żyję na wsi , jem naturalne jedzenie, nie palę , trochę piję pracuję fizycznie , mam parę kilo za dużo. Tak na oko z 8 kg. Problem. W maju zeszłego roku pojawiły sie u mnie skoki ciśnienia. Zawsze miałem 120-130/80-90 ale pojawiły sie wyniki 160/110 150/100 i bóle głowy. Poszedlem do lekarza okazało sie że mam podwyższony cholesterol. ogólny w okolicach 270. Dostałem ROSWERĘ . Po 2 miesiącach jedzenia leku ponowne badanie i wynik 203 (przy normie 200). Nadal miałem jeść Rosverę. Od listopada zaczęły sie niepokojace objawy w postaci bólu mięśni , stawów i ciśnienie zaczęło mi rosnąć. W grudniu zrobiłem badania cholesterol ponad 300 , ciśnienie stale w okolicach 150/110 . Dostałem inny lek na cholesterol (Lianhyl) i na obnizenie ciśnienia (Accupro). Co do cholesterolu to nie wiem czy działa (za wcześnie) ale ciągle mnie głowa napier...a a ciśnienie mam średnio 150/90. To chyba nie jest dobrze? Acha, lekarz kazał nadal jeśc te prochy i przyjść za miesiąc. Doradzicie coś Ludziska? Pozdrawiam Paweł

Witaj, Ciśnienie 150/90 jest dalej trochę za duże. Warto dołączyć drugi lek lub zwiększyć dawkę Accupro. Jeśli bóle głowy utrzymują się proponuję wizytę u neurologa. Czasem ból towarzyszy podwyższonym wartościom ciśnienia, a czasem ma zupełnie inne podłoże np. neurologiczne. Do redukcji ciśnienia należałoby jeszcze włączyć dietę z ograniczeniem soli i obowiązkowo redukcja masy ciała - czyli znów dieta i aktywność fizyczna - jeśli jest a tak piszesz to należałoby ją jeszcze nieco zwiększyć. Co do diety to tak ogólnie mniej pieczonego, smażonego, tłustego, słodkiego, pasztety i inne podroby typu salcesoniki itp. ograniczyć. Ważne, aby także zredukować alkohol. Natomiast więcej zielonego czyli warzywa i owoce. Z mięs raczej nie wieprzowina i wołowina, a zdecydowanie więcej ryb i drobiu. Redukcja masy ciała - to dla Ciebie dwie korzyści - lepsze wyniki cholesterolu i trójglicerydów i także obniżenie ciśnienia i pewnie mniejsze zapotrzebowanie na leki na ciśnienie. Powodzenia, Marcin Syzół

Oczywiście zmiany dawkowania leków tylko pod kontrolą lekarza prowadzącego. Dieta niskosolna potrafi rzeczywiście obniżyć ciśnienie krwi. Jeszcze jedna uwaga - piwo to też alkohol, pacjenci często o tym zapominają - piwo to dość dużo kalorii i duża objętość płynów (zwłaszcza kilka piw) - czyli źle działa na cholesterol i podwyższa ciśnienie - lepszy alkohol mocniejszy, ALE Z DUŻYM UMIAREM!!! Pozdrawiam, Marcin Syzdół

Dzięki za rady. Wychodzi na to że mam przegwizdane ;-(. Jem głównie wołowinę i dziczyznę + drób od sąsiada z podwórka ;-). Schabowy od święta. Piwa nie piję, wolę usiąść wieczorem przy kominku z drinkiem w ręku. Ale to też nie codziennie. Ruszam się sporo. Średnio 6-8 godzin pracy na świeżym powietrzu. Zielenina latem własna z ogródka. W dużych ilościach. Teraz zima więc kupna ale też sporo. Przetrwam jakoś ten miesiąc i zobaczymy co wyjdzie w badaniach. Pozdrawiam P.

Polecam przeczytać artykuł pt. ,,Cholesterol i trójglicerydy**,autor :S. Gromadzki.Zawiera ciekawe informacje. Na obnizenie ciśnienia polecam picie płynu doustnego z apteki z ziela jemioły. U znanych mi osób obniża ciśnienie o jakieś 15 w dół.Dobre i to. POzzaa tym przed badaniem wypicie alkoholu w dniu poprzednim podnosi wynik trójglicerydów.Warto też wykonać inne badania: np. jak pracują nerki,bo to może być jedną z przyczyn nadciśnienia.Poza tym ćwiczyć na rowerku rehabilitacyjnym,taki ruch obniża ciośnienie. Mierzyc zawsze z pół godz. po śniadaniu i po krótkim odpoczynku.Pływanie też znacząco wpływa na obniżenie ciśnienia.Warto schudnąć nawet sześć kg, bo to też może ciśnienie obnizyć i cholesterol.Znam gościa, co obnizył chol. bez leków,a tylko właściwym odżywianiem, codziennym ruchem [pływanie ze trzy razy na tydzień] i schudnięcie o ok. 6-czy 7 kg. Miał ok.280 a obniżył na ok. 230 w ciągu 3 miesięcy.Warto też zrobic badanie echo serca-- to odpowie na pytanie czy z sercem OK i czy nie ma to wpływu na nadciśnienie.To tyle wypowiedzi ,,amatora**.

Witam. Może cholesterol jest bo np coś dzieje się z tarczycą.Zrobić wszystkie badania na tarczycę.Przy tych lekach na cholesterol nie wolno pić alkoholu,ból głowy może być przy ciśnieniu.Dobrze na spadek ciśnienia jeść 1 raz w tygodniu tylko ryż z jabłkiem smażonym.Ugotować 30 dkg ryżu, 1 kg jabłek przesmażyć,dodać 10 dkg cukru,wymieszać z ryżem, podzielić na 5 porcji i przez 1 dzień w tygodniu jeść tylko ten posiłek.Spróbuj może wytrzymasz jeden dzień .Powodzenia.