Skocz do zawartości
kardiolo.pl

INTERPRETACJA WYNIKÓW

PatrykM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Byłem dzisiaj na badaniu krwi, moczu i ekg. Wyniki ekg dostałem na miejscu i niepokoją mnie ich wyniki. Proszę o odpowiedź jak mam je interpretować. HR: 52 RR: 1143 QRS: 92 QT: 438 QTc: 468 P: 116 PQ: 149 oś QRS: 78 oś P: 26 oś T: 35 Wyniki interpretacji: 113 - bradykardia zatokowa 420 - normogram 503 - obniżenie ST, możliwy efekt naparstnicy

Opisany wynik zrobił automat wykonujący EKG - nie nadaje się on do interpretacji i wyciągania wniosków. Aby ocenić, czy wszystko jest OK trzeba samemu obejrzeć zapis EKG, a posiłkować się jedynie podanymi pomiarami. W podanym opisie nie ma jednak istotnych patologii, może ta akcja serca 52/min warta jest uwagi. Czy stosujesz jakieś leki na stałe? Czy były jakieś objawy np. zasłabnięcia, zawroty głowy, omdlenia? Dlaczego wykonywano EKG? Pozdrawiam, Marcin Syzdół

Niskie wartości tętna mogą być także wynikiem np. wytrenowania. Tak się dzieje u sportowców lub osób pracujących intensywnie fizycznie. Jeśli nie dają, żadnych objawów to zazwyczaj tętna 50-60/min nie leczymy. Gdyby były objawy typu: zawroty głowy, zasłabnięcia, omdlenia - to takie tętno wymaga dalszej diagnostyki i ewentualnie zabezpieczenia stymulatorem. Badanie moczu może sugerować infekcję dróg moczowych, ale najprawdopodobniej badana próbka nie była pobrana jak trzeba (*szorowanko*, środkowy strumień moczu itd.). Jeśli nie ma objawów, to jest OK. Pozdrawiam, Marcin

Szanowny LUCA66 Dziękujemy za reklamę laboratorium. Jeśli przeczytasz ze zrozumieniem post użytkownika PATRYKM, zrozumiesz, że człowiek pyta o EKG. A wklejanie postu z automatu (jeszcze z radą dla kobiety, a widać wyraźnie, że pyta mężczyzna) tylko zaśmieca forum. Jeśli chcesz wypromować stronę laboru, to jest tu chyba jakiś dział do tego. Nawiasem mówiąc nie znam laboratorium, które interpretuje wyniki poza podaniem zakresu norm i zaznaczeniu co jest powyżej a co poniżej tego zakresu. Laboratorium nie ma takich uprawnień. Chyba, że strona powstała jesienią i trzeba ją podkręcić w wyszukiwarkach szanowny specjalisto seo ;). Pozdrawiam, Marcin Syzdół