Gość Adam33 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam, Czy pomogliby mi Państwo rozszyfrować poniższe skróty: IA+. IT do 1/3 PP IM+ mam również problem ze zrozumieniem terminu *wstawki pobudzeń* :*27 pobudzeń w tym wstawka 12 pobudzeń o częstości 182/min i 3 pary* Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza
as12 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Wstawki to chyba początki częstoskurczu,koleżanka tak miała ale pewna nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kardiolog Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam, Z postu wynika, że pierwsza część dotyczy UKG: IA+ - czyli mała fala zwrotna /mała niedomykalność zastawki aortalnej IT do 1/3PP - oznacza, że fala zwrotna spowodowana niedomykalnością zastawki trójdzielnej sięga do 1/3 prawego przedsionka IM+ - jak IA+ tylko sprawa dotyczy zastawki mitralnej Prezentowany sposób opisu niedomykalności zastawek jest niezbyt dokładny. Obecnie zalecenia kardiologiczne mówią o nieco innych parametrach i sposobie opisu niedomykalności zastawek. To co przedstawiłeś jest raczej półilościową prezentacją problemu. Dla uspokojenia dodam, że podany opis nie sugeruje raczej poważnej patologii. Druga część to Holter EKG: Określenie wstawki mówi o wystąpieniu epizodu najpewniej częstoskurczu (komorowego lub nadkomorowego - brak danych) składającego się z 12 pobudzeń i częstości akcji serca 182/min pozdrawiam Marcin Syzdół Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi