Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Metocard w ciązy

Natkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Proszę o pomoc jestem w 7tyg ciąży od kilku miesięcy borykam się z kołataniami serca i dziwnym uczuciem *przeskakiwania* serca najczęściej dopada mnie podczas spacerów, gwałtownych ruchów. Po informacji, że to ciąża pobiegłam do kardiologa, który zalecił mi metocard natomiast ginekolog kazał go natychmiast odstawić. Mam wrażenie, że każdy z nich leczy co innego i nie zamierzają się dogadać. Czy ktoś w was brał ten lek w ciązy

Witaj, Propranolol i metocard należą do tej samej grupy leków i mają podobne zastosowanie również u kobiet w ciąży. Oba należą do tej samej grupy jeśli chodzi o bezpieczeństwo w ciąży - czyli kategroia C: *U zwierząt nie wykazano działania toksycznego na płód. U ludzi może wystąpić niska urodzeniowa masa ciała, bradykardia lub hipoglikemia noworodków* Jeśli przed ciążą brałaś propranolol i mimo to były zaburzenia rytmu to próba zamiany na metocard jak najbardziej słuszna - metocard nieco lepiej działa na zaburzenia rytmu (co prawda nie wiemy, jakiego rodzaju to zaburzenia rytmu - czy miałaś Holter EKG), można też próbować zwiększać dawkę propranololu, ale wtedy rośnie ryzyko spadków ciśnienia tętniczego i rośnie też dawka leku - potencjalnie większe działanie toksyczne na płód. Pozdrawiam, Marcin Syzdół

1,5 roku temu mialam Echo serca i EKG wysiłkowe, wszystko bylo ok. Teraz na Ekg też tylko przyspieszony rytm serca, a na Echo czekam. Zmiana leku nie była spowodowana tym ze propranolol( 10) nie działał, jeśli go brałam to było ok. Jednak lekarz kardiolog zdecydował się na zmianę mimo to na metocard 23,75. Po wizycie u ginekologa biore pół metocardu raz dziennie tylko w jakimś kryzysie biorę cała tabletkę.

Witaj, A jakiej wielkości jest ta przyspieszona praca serca? Czy ona jest tylko przyspieszona na EKG, czy także jak badasz tętno czy ciśnienie w domu? Czy miałaś Holter EKG?. Ciąża generalnie jest stanem kiedy serce przyspiesza, nawet u zupełnie zdrowych. Czasem dołącza się jeszcze trochę większa niedokrwistość, która także działa *przyspieszająco na serce*. Warto oznaczyć morfologię, TSH (pewnie już badałaś) oraz ewentualnie elektrolity chodzi konkretnie o potas i magnez - u pacjentów z szybkimi rytmami i kołataniami czy tzw. przeskakiwaniem serca - czasem samo wyrównanie niedoborów potasu czy magnezu likwiduje problem. Takim objawem niedoboru tych pierwiastków może być drganie powieki czy bolesne skurcze mięśni łydek lub stóp. Jeśli cokolwiek Panią niepokoi proszę męczyć pytaniami do skutku swoich lekarzy prowadzących - powinni wszystko wyjaśnić. Pozdrawiam, Marcin Syzdół