Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie

SkiveR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam ciśnienie 123/82 105 puls. Mam 17 lat i nie wiem co mi się dzieje mam zawroty głowy czasami. I jest mi cały czas gorąco. Jak mierzę ciśnienie to zawsze mam wysokie i nie wiem co mogę zrobić żeby te ciśnienie było normalne. Mam w rodzinie osoby chorujące na nadciśnienie i to może być od nich? Powinienem brać jakieś leki czy nie? Powinienem ćwiczyć na wf? Proszę o pomoc.

A co to znaczy wysokie ? Bo te które podałeś, jest bardzo dobre, tylko puls masz dużo za wysoki. Mierzysz sobie w spoczynku ? To znaczy przed pomiarem nie wykonujesz żadnych wysiłków typu podnoszenie czy wejście po schodach ? Wiesz że to tylko forum i nikt Cię tutaj nie przepada... Przyczyn Twojego złego samopoczucia mogą być setki, ale tak jak mówisz, może też to być spowodowane układem krążenia. Dlaczego nie pójdziesz do lekarza ? Tylko on jest Ci w stanie pomóc. A skoro odczuwasz dolegliwości, powinieneś jak najszybciej się do niego udać. Wiem że źle to zabrzmi, ale problemy z sercem nie dotykają tylko osób dorosłych, młodzi też chorują. Pozdrawiam.

Teraz mierzyłem ciśnienie mam 142/88 106 Więc nie jest chyba dobre. Mam skierowanie do białegostoku i pojadę, ostatnio też byłem i co zmierzyli mi ciśnienie było dobre i nic mi nie dali. Pokazałem im kartkę z ciśnieniami i powiedzieli że nie są dobre. I kazali znowu przyjechać jak będzie źle. I teraz pojadę i ciekawe co powiedzą.

Podwyższone ciśnieie może tez być z powodu wykonywanych ćwiczeń siłowych na siłowni,od nadużywania napojów z kofeiną:coli,oraz np. napojów energetycznych,braku ruchu.Na obniżenie ciśnienia dobry jest basen, pływanie.Mam to sprawdzone.PO godzinnym pływaniu w basenie ciśnienie do końca dnia i w dniu następnym jest niższe.Ćwiczenia siłowe podwyższają ciśnienie,a aerobowe obnizają[pływanie ,rower, szybki marsz np.]

Proponuję na wizytę zabrać swój ciśnieniomierz i porównać pomiary - może jest tu jakiś problem techniczny. Podwyższony puls wymaga uwagi. Warto zbadać TSH (ewentualna nadczynność tarczycy) oraz morfologię. Wstępnie warto odwiedzić lekarza rodzinnego - zbada, przepyta i pewnie skieruje na badania laboratoryjne. Warto z nim przedyskutować wizytę u kardiologa. Pytanie czy te wartości tętna są wartościami spoczynkowymi czy być może po jakiejś aktywności lub emocjach i stresie. Marcin Syzdół