Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie 16lat

Kamil1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 16 lat i mam nadciśnienie. Czym to może być spowodowane ? Byłem u kardiologa, zrobiłem podstawowe badanie krwi, USG jamy brzusznej pod kątem tętnic nerkowych. Lekarz kazał mi jeść lek którego nazwa to Amlozek - 5g na dobę. Do tego jem jakieś ziołowe tabletki bez recepty. Mimo tego moje ciśnienie utrzymuje się na średnim poziomie 150/75. Czasem jest wyższe, ostatniej nocy miałem duszności, zmierzyłem ciśnienie i mialem 170/70. Oprócz tych duszności przed snem nie mam żadnych dolegliwości, może jedynie ogólne osłabienie ale to nie koniecznie może być spowodowane nadciśnieniem. Dodam, że nie jestem otyły. Moja waga to 80kg przy wzroście 178cm. Co mogę zrobić w tej sytuacji ? Takie ciśnienie nie jest chyba normalne w moim wieku.

Gość MARCIN1992

Najprawdopodobniej masz to samo co ja niedobor magnezu i potasu . Ja biore aspargin (dostępny bez recepty) 3x dziennie . A od nacisnienia biore bisocard 2,5 mg (na recepte) 1x dziennie . To mi pomaga . Dla pewnosci zrób sobie badanie EKG zeby wykluczyc inne choroby serca . Pozdrawiam