Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w okolicy mostka ustępujący po wysiłku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, boli mnie tuz przy mostku z lewej strony. Lekarz stwierdzil ze to kregoslup - przeswietlenie i oczywiscie w opisie jakis krag obnizony gdzies tam zwyrodnienia (EKG spoczynowe rowniez ale na nim nic nie widac i wszystko w normie). po kilku dniach i lekach przeciwbolowych ustapil ale teraz znowu (2 miesiace) sie nasilil - caly tydzien juz boli do tego lekko mdli. Boli zazwyczaj punktowo w srodkowej czesci mostka z lewej strony. Ibuprom - pomaga. Teraz nie robilem ekg (bo tamto juz bylo trzecie, na sluchawke lekarz stwierdzil ze serce zachowuje sie normlanie) ale za to jestem umowiony na EKG wysilkowe i echo serca. (przy czym co drugi dzien biegam dosc ostro 3km tak ze u mety to juz jezyk na brodzie) - musze przyznac ze podczas takiej przebiezki bol ustepuje. Pozniej oczywisice zle sie czuje i jakos slabo. Czytajac internet i opinie lekarzy (przed ekg i echo bo od tego chcem zaczac) to moze nerwica? a moze kregoslup?a moze serce? Srodki przeciwbolowe pomagaj na chwile.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Powiem tylko ze o moze bys od kregoslupa bo sama tak mam boli mnei bardzo w kaltce piersiowej bol jest czasem nie do zniesienia czuej jakbym chwilowo nie mogal oddychac okropnie sie czuje ale zmienilam pozycje do spania staram sie nie garbic i wykonuej codziennie pare ciwczen mozesz ich poszykac w inetrencie przynosza ulge a serce zostaw s pokoju bo serce nie boli:) jakbys mial problem to by bol nie ustapil wszytko ci ci dolega to nerwobole pozdrawiam poczytaj sobie na temat chorob serca i jak one przebiegaja ja tez sobie wmawialam ze doatane zawal umieram keidy mi za szybko bilooo postaraj sie wyciszyc
Od dawna mam bóle w klatce piersiowej,dokładnie mostek.Ból promieniuje do lewej ręki i rozlewa się pod łopatkami.Lekarz wyklucza serce,powiedziała,ze jestem za młoda,mam 34 lata.Zrobiłam sobie prywatnie badania:morfologia i Ob.Okazało się ,że OB miałam znacznie podwyższone,więc lekarz stwierdziła,że mam jakieś nerwobóle i zapisała mi zastrzyki.Po zastrzykach zrobiłam ponownie OB i dodatkowo prywatnie na moją prośbę cholesterol no i wynik: cholesterol całkowity 233,cholesterol HDL 51,Trójglicerydy 133,cholesterol LDL 155,OB 30.Czytałam duzo na ten temat i chyba ma to związek z chorobą wieńcową serca!!! Proszę o jakieś wskazówki,co mam dlaej robić.Chyba badanie na próby wątrobowe ??? Czy ktoś też takj miał ??? Pozdrawiam
to mąga być nerwobóle , krzywy kręgosłup , zła dieta (zadużo tłuszczów) lub nadużywanie używek ... proponuje wziąść się w garść nie wpadać w panike... pomagają napewno zioła , owoce warzywa (dużo potasu) ; z ziół to napewno herbatka z hibiskusa , zielona, skrzyp polny i napewno aronia!! w kazdej postaci ... leki uspakajace ziołowe no i nasz Czosnek (działa cuda), ruch! oczywiscie i sex :* pozdrawiam
Gość malgorzata
mialam ten sam problem,szybko zapiep...alam do lekarza caly czas myslac ze to serce,nie moglam nawet wykonac glebokiego wdechu ,dziwne uczucie ciezaru zamostkowego,panikowalam do tego stopnia ,ze przed wizyta ,zazylam bisokard i krople milikardin. oczywiscie przyznalam sie lekarce do zazycia w/w lekow,a ta zaraz odeslala mnie na ekg,zbadala osluchowo,i opierdykla mnie zdrowo,za samoleczenie w dodatku bezpodstawne. suma sumarum mam ucisk w gornym odcinku kregoslupa szyjnego,i powiem ci ze po zdiagnozowaniu dostalam apo -naproksen i afobam 0,25mg,lekarka powiedziala ze to wlasnie ucisk kregow szyjnych daje objawy do zludzenia podobne do sercowych. dodam jeszcze ze wielu lekarzy sugeruje sie pierwszym wywiadem z pacjentem i stawiaja faktycznie diagnoze kardiologiczna. znajdz dobrego lekarza i zasuwaj do niego,mnie te wyimaginowane dolegliwosci (niby sercowe)przeszly po trzech dniach zazywania przepisanych lekow. powtorki od czasu do czasu sie zdarzaja ale teraz juz nie panikuje i wiem co zazyc,a te powtorki niestety beda sie zdarzac. pozdrawiam,glowa do gory i zasuwaj po dobra diagnoze.pa!
to ja ci powiem ze wyladowalam z tym w szpitalu od dluzszego czasu mialam bol w mostku...jak cos dzwigalam to mnie bolalo, i to tak ze oddychac nie moglam a jednego razu tak porzdnie-plus-jak sie potem okazalo-nakrcilam sie ze to serce i wnet nie zemdlalam wzielo mnie pogotowie 8dni badali, echo, ekg, zdjecie serca, zdjecie kregoslupa itd wyszlo ze mam skolioze miedzy lopatkami jak cos dzwigne czy krzywo spie przemieszcza sie krag i powoduje ten ucisk...objawia sie bolem w mostku plus mam silna nerwice, ktora sie napedzalam ze to serce i slabo mi sie robilo i bledne kolo... a u mnie pomaga-porzadne kichniecie, wtedy tak chrupnelo mi w *mostku* ja poczulam a moj maz slyszal jakby lamanie kosci i ulga...noja neurolog powiedziala *ze mam szczescie* bo niektorym po takowym kichnieciu w druga strone przeskakuje i ruszac sie nie moga...