jupi463 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Witam, mam przed soba wyniki badań, jednak nie wiem czy wszystko ok. Wymiary serca: PMK-0,7 cm LK-4,1cm, LP-3,0 cm, Ao-2,6 cm, PK-2,0 , PW:0,9 cm , inne-ACT ok 100 Frakcja wyrzutowa -70% , Ocena zastawek: Mitralna - drobne zgrubienie płatków,E/A>1 Aortalna - drobne zgrubienie płatków , Vmax -1,2 m/s Trojdzielna - prawidłowa morfologia płatków Fala zwrotna nieobecna, Osierdzie prawidłowe. Mogłabym poprosić o interpretację moich wyników ? Dodam, ze badania zrobilam, ponieważ często zdarzają mi sie napady dziwnego kolotania serca, a do normalnego jednak sie tego nie zalicza. Z gory dziekuje za pomoc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
msyzdol Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witaj, Opis przedstawiony przez Ciebie nie wygląda źle. Nie jest to co prawda kompletny opis badania UKG. Przy kołataniach serca właściwszym badaniem wydaje się jednak EKG i Holter EKG czyli monitorowanie EKG 24h. Wtedy można zarejestrować potencjalne kołatania i jeśli trzeba dobrać odpowiednie leczenie. Warto także oznaczyć morfologię i TSH - przy niedokrwistości czy nadczynności tarczycy zaburzenia rytmu/kołatania serca pojawiają się chętniej. Pozdrawiam, Marcin Syzdól Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi