Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badanie echokardiograficzne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam przed soba wyniki badań, jednak nie wiem czy wszystko ok. Wymiary serca: PMK-0,7 cm LK-4,1cm, LP-3,0 cm, Ao-2,6 cm, PK-2,0 , PW:0,9 cm , inne-ACT ok 100 Frakcja wyrzutowa -70% , Ocena zastawek: Mitralna - drobne zgrubienie płatków,E/A>1 Aortalna - drobne zgrubienie płatków , Vmax -1,2 m/s Trojdzielna - prawidłowa morfologia płatków Fala zwrotna nieobecna, Osierdzie prawidłowe. Mogłabym poprosić o interpretację moich wyników ? Dodam, ze badania zrobilam, ponieważ często zdarzają mi sie napady dziwnego kolotania serca, a do normalnego jednak sie tego nie zalicza. Z gory dziekuje za pomoc :-)

Witaj, Opis przedstawiony przez Ciebie nie wygląda źle. Nie jest to co prawda kompletny opis badania UKG. Przy kołataniach serca właściwszym badaniem wydaje się jednak EKG i Holter EKG czyli monitorowanie EKG 24h. Wtedy można zarejestrować potencjalne kołatania i jeśli trzeba dobrać odpowiednie leczenie. Warto także oznaczyć morfologię i TSH - przy niedokrwistości czy nadczynności tarczycy zaburzenia rytmu/kołatania serca pojawiają się chętniej. Pozdrawiam, Marcin Syzdól