Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadający płatek mitralnej a sport

patsiw35

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam pytanie jak wiecie bardzo długo czeka się u nas na wizytę przez NFZ a ja mam kilka pytań dotyczących mojego schorzenia. zaczęłam chorować 3 lata temu jak wykryto u mnie nadczynność tarczycy dostałam propranolol i tak oto na nim jadę już 3 rok wykryto również wypadający płatek mitralnej i z tym związane są moje pytania, ostatnio postanowiłam zacząć biegać i po jednym dniu bardzo delikatnych ćwiczeń wylądowałam na pogotowiu z niedoborem magnezu i potasu, otóż dziwnym trafem pojawiły się bóle w klatce piersiowej i dziwne uczucie lęku, czy to związane z moja chorobą ? kołatania mam codziennie a do tego pojawiły się również bóle w okolicy serca czy wy tez tam macie? chciałabym zacząć bieganie i fitness ale się boje czy to mi nie zaszkodzi? ponadto biorę tabletki antykoncepcyjne, mój ginekolog powiedział ze to nienormalne przy takim schorzeniu, a kardiolog nie widzi przeciwwskazań kto ma racje?

Tarczyca do sprawnej pracy wymaga jodu,cynku,selenu,d3 i najprawdopodobniej jeszcze żelaza i b12 i nie wolno palić i jeść ryb ze względu na metale ciężkie,niektóre warzywa krzyżowe choć są zdrowe (najlepiej ekologiczne) to mogą być nie wskazane przy chorej tarczycy.Nie trzeba długo szukać po internecie by znaleźć że antykoncepcja zaburza wchłanianie ważnych witamin,tych samych które są potrzebne do wielu przemian w organizmie,dlatego trzeba pomyśleć o suplementacji.Co do płatka zastawki potencjalnie może pomóc zwiększona ilość witaminy c i produkty typu 4flex czy flexit,ze względu na aminokwasy które w przeciętnej diecie nie występują lub jest ich za mało.