Skocz do zawartości
kardiolo.pl

LEWOGRAM A LEWOGRAM PATOLOGICZNY- BŁAGAM O FACHOWĄ PORADĘ !!!

niciey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi następującej kwestii. Ubiegam się do służby w Straży Granicznej i nie wiem czy przejdę komisję lekarską z uwagi na kardiologa. EKG wykazało mi niepełny blok prawej odnogi pęczka hisa- co wg. standardów, którymi kieruje się komisja może być uznane w granicach normy. Aczkolwiek EKG stwierdziło mi również oś lewogram patologiczny- LAH. Przeczytałem, że LAH jest to rodzaj bloku przedniej wiązki lewej odnogi Hisa- Boję się, że ten dodatkowy blok może mnie na komisji lekarskiej MSW dyskwalifikować. Dowiedziałem się również, że odchylenie osi elektrycznej serca w lewo (zwykły lewogram) może występować w całkowicie zdrowym mięśniu sercowym, w takim razie wnioskuję, że zwykły lewogram mógłby mnie nie dyskwalifikować oraz nie zostałby stwierdzony LAH ( który jest przyczyną lewogramu patologicznego). Stwierdzono mi jednak nie zwykły lewogram a lewogram patologiczny a uważam, że błędnie. Poniżej uzasadnie swoje zdanie. Na moim EKG kąt nachylenia osi elektrycznej wynosi - 18° QRS co oznacza, że mieści się ten wynik w granicach 0° do -90°- czyli norm dla lewogramu zwykłego. lewogram patologiczny stwierdza się podobno gdy kąt nachylenia osi elektrycznej mieści się w granicach -30° do -90°QRS. Oto moje pytanie: Czy wynik, który otrzymałem na moim EKG, w którym kąt nachylenia osi elektrycznej wynosi - 18° QRS (minus osiemnaście) jest podstawą do stwierdzenia u mnie lewogramu patologicznego, który podobno zaczyna się od -30° do -90°QRS ? Jeżeli okaże się, że jednak mam zwykły lewogram a nie lewogram patologiczny, czy może to oznaczać, że nie mam również LAH ? Błagam o odpowiedz w środę mam komisję lekarską i chcę się przygotować do rozmowy. Pozdrawiam !