Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy badanie dna oka daje 100% pewności o nadciśnieniu tętniczym?

emillejek

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym, że próbuje dostać się do policji. U internisty zmierzono mi ciśnienie 167/90 lekarz powiedział że okulista zbada mi dno oka (po badaniu oka wyszło wszystko ok). Druga wizyta u innego Internisty 150/90 lekarz mówi że mam nadciśnienie tętnicze, opinia niezdolny do służby. Po pierwszej wizycie poszedłem do lekarza rodzinnego ten zalecił mi prowadzenie książeczki z pomiarami ciśnienia. W domu pomiary wychodzą zazwyczaj 132/84 lekarz rodzinny stwierdził, że nieraz tak jest*objaw białego fartucha* co mam zrobić? jak udowodnić, że nie mam nadciśnienia? w przyszłym tyg poddaje się badaniu Holtera, jeśli nawet to badanie wyjdzie pozytywnie,internista i tak będzie mierzył ciśnienie. co jeśli znowu wyjdzie wysokie ?

Gość kajetan z warszawy

Możliwe że to skoki ciśnienia nie tylko u lekarza ale sporadyczne, albo zwyczajnie syndrom białego fartucha. Dlatego holter RR jest idealnym rozwiązaniem, on pokazuje jakie jest naprawdę nasze ciśnienie, a jeśli w gabinecie wyjdzie to samo, to zwyczajnie masz syndrom białego fartucha, wtedy w razie czego weź zażyj dostępne bez recepty środki uspokajające, zacznij brać kilka dni przed wizytą u lekarza i przed tego samego dnia przed wizytą. Co do pytania, dno ok może być ok i można mieć nadciśnienie, dno oka ma zmiany przy długo utrzymującym się nieleczonym nadciśnieniu lub nieskutecznie leczonym nadciśnieniu. W początkowych fazach nadciśnienia dno bywa ok.