Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Satro - nareszczie coś wiarygodniejszego od EKG

Gość satro

Rekomendowane odpowiedzi

W diagnostyce choroby niedokrwiennej referencyjną jest Scyntygrafia perfuzyjna wysiłkowa (nawiasem mówiąc badanie dość drogie i obciążające organizm). Spośród 100 stwierdzonych przez nią przypadków niedokrwiennych EKG spoczynkowe wykrywa statystycznie ok. 10, EKG wysiłkowe ok. 30 a metoda Satro ok. 95 przypadków, jest przy tym nie inwazyjna i znacznie tańsza. Wszystkim, którzy mają dolegliwości w okolicach serca a mieli zrobione jedynie EKG (spoczynek, wysiłek lub holter), które nie wykazał żadnych zmian, proponuje zrobienie jeszcze badania Satro, którego czułość jest porównywalna ze scyntygrafią perfuzyjną wysiłkową. Badanie pokazuje najmniejsze zmiany niedokrwienne, nieprawidłowości w układzie bodźco-przewodzącym oraz zagrożenie zawałem w formie procentowej w stosunku do normy (zdrowego serca) oraz wiele określających parametrów. Badanie jest nieinwazyjne. Można by rzec, że jest przystawką do EKG, zwiększającą wielokrotnie jego czułość, jednakoż w inny niż EKG, nowatorski sposób analizującą zapis elektrycznej pracy serca. Można je zrobić w Warszawie, Poznaniu, Szczecinie, Kołobrzegu, Bydgoszczy, Zielonej Górze i kilku miastach Śląska. Powinni poddać się mu nie tylko osoby, które mają dolegliwości a EKG jest poprawne ale również Ci którzy się leczą dla kontroli postępów leczenia oraz profilaktycznie, wszyscy powyżej 30 roku życia. Trzeba bowiem wiedzieć, że aż 30% zawałów to zawały bez wcześniejszych objawów. Coraz częstszym zjawiskiem są tzw ciche (nieme) mikro zawały gdy nagle robi się nam słabo, która to słabość mija po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach i pozostajemy nieświadomi przebytego właśnie zawału. Jakkolwiek taki mikro(i nie tylko mikro) zawał może nastąpić nagle, choćby pod wpływem mocnych emocji, to przeważnie groźbę jego wystąpienia można wykryć znacznie wcześniej, gdy zmiany są jeszcze nie groźne. Taką możliwość daje metoda Satro. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania na tym forum lub foltak@op.pl 609 716 107. Ocenia się, że dzięki powszechnemu stosowaniu metody Satro można by zmniejszyć o 30% ilość nagłych zawałów. Statystyki są przerażające i mówią o ok. 300 osobach, które codziennie umierają w Polsce z powodu chorób serca i układu krążenia. Każda metoda, która pozwoli zmniejszyć tą niechlubną statystykę godna jest polecenia. W natłoku mnożących się wokół liczb i statystyk zbyt często zapominamy, że zwiększająca się liczba zawałów to nie tylko problem społeczny, to przede wszystkim tragedia człowieka i jego rodziny.
Dziekuje ci za odpowiedz. Zaraz tam zadzwonilam ale niestety nie wykonuja tego badania poniewaz maja zepsuty monitor.Nie wiedza kiedy bedzie zreperowany .Czy wiesz gdzie w poblizu Katowic np. Sosnowiec,Dabrowa etc. wykonuja takie badania.Bede w Polsce tylko 4 dni i chcialabym zrobic sobie to badanie.Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam z daleka.
Proszę, niech odezwie sie ktoś kto robil takie badanie. Jak wygląda jego opis, czy może go zinterpretować każdy kardiolog (słyszałam, że nie). Badanie jest drogie, jeżeli jest bezpieczne, czy warte jest swojej ceny? Ja dotarłam do decyzji (2007 r.) Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, która wstrzymuje obrót i używanie diagnostycznego oprogramowania SATRO. Czy ktoś nie żeruje na łatwowierności chorych?
Pani Mario, decyzja o której Pani pisze umieszczona jest na naszej stronie firmowej i dotyczy formalności związanej z koniecznością uzyskania dopuszczeń ISO a nie merytorycznych zastrzeżeń co do samej metody, której testy kliniczne zostały wykonane w Wojskowej Akademii medycznej przez Prof A. Dąbrowskiego a ich charakterystykę można znaleść na podanej wyżej stronie. Pytanie o opłacalność wykonania badania ze względu na rzekomo wysoką cenę -135 zł jest nieco retoryczne gdyż badanie o porównywalnym wyniku a więc Scyntygrafia perfuzyjna wysiłkowa kosztuje ok 1000 zł i jest obciążająca dla organizmu ze względu na podawane izotopy. Poza tym mozna ją wykonać jedynie w największych klinikach kardiologicznych. Możnaby zapytać w odpowiedzi ...na ile wycenia Pani swoje życie???
zatem- mam rozumieć ,że Państwo GWARANTUJĄ ze jesli w badaniu proponowaną metodą nie uzyskamy żadnych odchyleń od stanu fizjologicznego- to znaczy, że nic mi nie grozi i mogę się np. ubezpieczyć na 950 tys PLN w razie zgonu sercowego? cudnie. gdzie to mogę zrobić i która z cytowanych sław podpisze mi papier?
Gość sceptyczne Słonko
pytanie o to na ile wyceniam swoje życie- prowokuje pytanie- na ile wyceniacie swoją gwarancję diagnozy? co z tego wyniknie? socjotechnika? medyczna manipulacja? marketing ? ostatnio słyszałam,że i o marketingu w muzeum Auschwitz pisze się prace- więc co ja się dziwię takiej SATRO-REKLAMIE? Ps. po badaniu odeslecie mnie do specjalisty- czy gwarancję dłuogowieczności dostanę od razu?
Każda nowa metoda diagnostyczna rodzi nadzieje, obawy i pytania. Chory człowiek będzie próbował wszystkiego by sobie pomóc czy to w diagnostyce, czy w leczeniu. Mam jeszcze jedno pytanie co do tego badania, czy jest ono wiarygodne przy zespole WPW? Moja kardiolog była sceptyczna. PS. życie nie ma ceny i dlatego ludzie umierają.
Gdyby naprawdę było tak jak piszesz , to ..... było by wspaniale , bo każdy kto jest * sercowy * zbadał by siuę nawet raz na miesiąc i w porę by wszystko wiedział . Wielu ludzi by nie umarło ........ gdyby tylko tak było naprawdę ........ lecz czy jest ??? Myślę , że nasi lekarze by polecali takie badanie , nam i nie tylko nam ..... każdy od pewnego wieku badał by się dla spokoju .....
Pani Mario, metodą SATRO jak najbardziej można zdiagnozować zespół WPW. W tym celu musiałaby się Pani udać do Poznania na ul. Skośną 1 lub Bytomia Jak pisałem wcześniej metoda jest rozwojowa i na dzień dzisiejszy wykorzystanych jest ok 30% jej możliwości. Układ bodźco-przewodzący jest nowym elementem diagnostycznym metody, i mimo, że od strony naukowej, medycznej, technicznej jest dopracowany wymaga jeszcze potwierdzeń innymi niezależnymi metodami np. elektrodą przełykową i to właśnie jest obecnie robione. Z tego względu nie diagnozujemy jeszcze układu b-p w powszechnym użyciu SATRO ale możemy to zrobić w ramach naszych badań naukowych. Drodzy przyjaciele M i Słonko, nie jest moim celem przekomarzanie się z Wami i przekonywanie Was do czegokolwiek. Każdy sadzi w/g siebie ale: 1. Nigdzie nie mówiłem o jakiejkolwiek gwarancji to jakiś absurd, szczególnie w odniesieniu do serca. Twierdze jedynie, że przy pozytywnym wyniku, możemy mieć pewność, że w chwili robienia badania nasze serce było w dobrej kondycji. Nie mogę jednak gwarantować, że 5 minut po badaniu dowiedziawszy się o jkiejś strasznej dla Was tragedii, nie dostaniecie zawału pod wpływem stresu emocjonalnego, albo gdy rozgrzani w upalny dzień skoczycie do zimnej wody lub gdy nie przygotowani kondycyjnie podejmiecie wysiłek fizyczny ponad aktualną wydolnośc swojego serca, itp. Aktywność elektryczna serca ciągle się zmienia i jest zależna nie tylko od układu krążenia i samego serca ale mają na niego wpływ inne choroby jak np. tarczyca, refluks żołądkowo-przeł., czy wszelkie stany zapalne łącznie z przeziębieniem, palenie papierosów i ogólnie styl życia, tak więc posiadanie dzisiaj zdrowego serca nie daje gwarancji, że np. za rok będzie ono równie zdrowe.
jeżeli przyczyna leży w mięsniu sercowym to tak, jeżeli w naczyniach krwionośnych to nie bo ich nie widzie, co najwyżej może dać pewne wskazania co do ewentualnie przytkanych naczyń. Tak czy tak daje pacjentowi bardzo czytelny bo podany w procentach w stosunku do zdrowego serca, stan zagrożenia zawałem. Nie ma żadnej innej metody, która robiłaby to w tak czytelny a przy tym w pełni zautomatyzowany sposób a więc wolny od ewentualnego błędu człowieka.
Mam to badanie i zastanawiam się co z nim zrobić, wizytę u kardiologa mam dopiero pod koniec marca. Zastanawiam się czy jak mi wyszło CAŁ - 82 to mam tyle procent szans na dostanie zawału? W opisie w układzie współrzędnych mam PR dwa minusy ,ŚP dwa minusy, ŚB minus w kółku, ŚD jeden minus. Za pomoc w interpretacji będę wdzięczna.
Już wiem co to znaczy, badanie jest super. Polecam wszystkim. Kilka minut badania a dowiedzieć się można więcej o ukrwieniu serca, niż z różnego rodzaju innych badań, często dużo droższych. Oszczędza się czas, nerwy i zdrowie. Uważam, że powinno być obowiązkowe, przy badaniach okresowych.
O kondycji i obecnym stanie dokrwienia serca gdy ten zawiera się jeszcze w normie, wielkości niedokrwienia a w rezultacie określenie zagrożenia zawałem, o pracy układu bodźco-przewodzącego (dobiegają końca badania porównawcze z innymi niezależnymi metodami), rozkład pobudzeń poszczególnych fragmentów, W opracowaniu jest prawa komora a na niej nie kończą się możliwości programu. Naczyń krwionośnych istotnie nie bada ale wskazuje na możliwy problem w tym obszarze, nie ma bowiem możliwości aby przy niewydolności naczyniowej serce było w pełni dokrwione. Zachęcam do systematycznego zaglądania na stronę ------ www.kardiobadanie.nets.pl ---- gdzie można znaleźć aktualne informacje o metodzie SATRO.