Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Satro - nareszczie coś wiarygodniejszego od EKG

Gość satro

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie gwarancji pisałem w jednej z wcześniejszych wypowiedzi. Każdy napewno słyszał dzisiaj o śmierci kolejnej zdrowej przebadanej na wszystkie sposoby sportsmenki Kamili Skolimowskiej i to wcale nie podczas ekstremalnego wysiłku. Podejrzewaną przyczyną jest zawał serca. To kolejny przykład wiarygodności *powszechnej* diagnostyki kardiologicznej bo że taką miała robioną, nie mam wątpliwości. Przypomnę, EKG spoczynkowe - 10% wiarygodności, EKG wysiłkowe - 30% wiarygodności, ECHO serca - nie pokazuje wszystkich parametrów mogących doprowadzić do zawału. I na tym się kończą powszechnie stosowane metody diagnostyczne. Gdyby Skolimowska miała zrobione SATRO np. pół roku wcześniej, wiedziałaby o istniejącym zagrożeniu. To potwierdzenie moich słów w odpowiedzi na pytania Pana Adam37. Aktywny tryb życia nie gwarantuje zdrowego serca aczkolwiek pomaga w utrzymaniu jego dobrej kondycji. Bez względu na to jak się czujesz, jak bardzo zdrowy i aktywny tryb życia prowadzisz, wykonaj raz w roku badanie Satro-profilaktycznie. 30% to zawały nieme-bezobjawowe-jak u K.Skolimowskiej. i wielu innych.
Szanowny Panie Satro Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Nasuwają mi się następujące wnioski :Rozbieżności  wyników  Satro w krótkim przedziale czasu świadczą o dużym marginesie błędu tego badania, zresztą wpływ na wyniki mają również inne schorzenia niezwiązane z pracą serca jak sam Pan potwierdził Odnośnie Kamili Skolimowskiej to z tego co mi wiadomo zator był wywołany krwiakiem który zablokował tętnicę płucną a nie złym stanem serca Kamili. Odnośnie innych moich dolegliwości to rzeczywiście 3 miesiące przed badaniem Satro przebyłem opierację gdyż wcześniej cierpiałem na refluks żołądka a ponadto mam problemy z ciągłymi bólami kręgosłupa. Echo wykazało również śladową falę zwrotną zastawki mitralnej .Doceniam i traktuję poważnie informacje zawarte w Pana odpowiedzi Jaka jest więc celowość badań w przychodniach kardiologicznych gdy podstawowe badania Echo i próba wysiłkowa nie dają praktycznie żadnej gwarancji dobrego  dokrwienia serca.Badania SPEC są bardzo trudno dostępne i wykonują je nieliczne ośrodki kardiologiczne - preferowana jest natomiast tomografia wysokiej rozdzielczośći ( pytanie - jak to badanie odnosi się do metody Satro?)Ja zrobiłem bardzo wiele dla swojego zdrowia - zmieniłem sposób odżywiania, ograniczam stres ale zmian pogodowych niestety nie zmienię ;) Zastanawiam się również jaki wynik Satro miałby np. kolarz zawodowy Lens Amstrong którego serce wykonuje w spoczynku ok 30 uderzeń na minutę , ponieważ czytałem że serca sportowców wykazują pewne anomalia w zapisie EKG .Słyszałem również że kardiolodzy w IW pracują nad udoskonaloną metodą badania serca zastępując impulsy elektryczne EKG falą USG równocześnie monitorując obraz serca Dlaczego skoro metoda Satro jest tak doskonała?I na koniec napiszę,że konsultowałem się z doświadczonym dr kardiologii, który powiedział mi że niedokrwienie mięśnia sercowego jest powiązane z jego obniżoną kurczliwością co wykazuje np Echo serca natomiast 100% gwarancję badania drożności tętnic daje jedynie koronarografia i żadne inne badanie. Proszę o komentarz mojego posta
Chciałem jeszcze tylko dodać że moje wyniki satro z dwóch badań są bardzo *jednolite* tzn. nie wykazują zdecydowanego obniżenia aktywności elektrycznej jednego obszaru serca względem pozostałych obszarów więc trochę mnie to dziwi i zadaję sobie pytanie czy przyczyna nie tkwi poza sercem np. ( w zakłóceniu rozkładu ładunków elektrycznych mojej skóry, bo jak podkreśliłem wcześniej jestem gęsto owłosiony na całym ciele tak że np. moje włosy się elektryzują .
Sz.Panie Satro Jeszcze jedna myśl która mi się nasuwa Kardiolodzy którzy kiwają głową to nie początkujący praktykanci lecz kardiolodzy ze specializacją i doświadczeniem Wspomnial Pan że profesor który opracował metodę Satro jest poważany w całym świecie Dlaczego więc metoda jest stosowana tylko w Polsce mimo takiego poważnia Czy Amerykanie albo Niemcy również mają tak skostniałe struktury prawne że nie wprowadzają tej metody do badań albo nie są zainteresowani kupnem licencji jeśli to taka rewolucja w kardiologii? Przeciez sam Pan napisał, że badania trwały lata i nie jest to wymysł jednego dnia To tak na marginesie
Gość Kiepska sprawa
*Rozbieżności wyników Satro w krótkim przedziale czasu świadczą o dużym marginesie błędu tego badania, zresztą wpływ na wyniki mają również inne schorzenia niezwiązane z pracą serca jak sam Pan potwierdził Odnośnie Kamili Skolimowskiej to z tego co mi wiadomo zator był wywołany krwiakiem który zablokował tętnicę płucną a nie złym stanem serca Kamili. * TO ZNACZY ŻE NAJPRAWDOPODOBNIEJ MIAŁA NIEWŁAŚCIWĄ DIETĘ A JUŻ Z PEWNOŚCIĄ NIEWŁAŚCIWY SKŁAD KRWI JAK SIĘ POJAWIŁ KRWIAK Z BYLE POWODU.Czyli przyczyna śmierci tak jak w większości przypadków-zatrucie organizmu albo niewłaściwe proporcje substancji chemicznych oraz innych materiałów w stylu jak krwinki w organiźmie.
Panie *Kiepska sprawa*, *Adam37* Istotnie niedokrwienie (z powodu zatoru) a w rezultacie zawał nie był spowodowany długotrwałą chorobą wieńcowo-sercową K.Skolimowskiej, nie mniej zrobione badanie SATRO w okresie ostatnich 3 miesięcy a na pewno w chwili gdy dnia poprzedniego zasłabła wykazałoby niedokrwienie i związane z tym zagrożenie. Popełnia Pan pewien błąd myślowy. SATRO nie tyle bada czy serce jest zdrowe czy chore lecz wpływ jaki na aktywność elektryczną serca, która przekłada się na jego dokrwienie, wywołują wszelkie czynniki, niekoniecznie związaną z patologiczną budową anatomiczną serca czy też chorobami naczyń, np. stres, często niedoceniany jako przyczyna niedokrwienia serca. Jeżeli chodzi o rozbieżności wyników Satro w krótkim przedziale czasu świadczące jak powiedziano wyżej rzekomym dużym marginesie błędu tego badania. To nie prawda. Wyżej opisany przypadek spowodowany był przyklejeniem elektrod na włosy co w istotny sposób zmienia zapis.Podstawą badania SATRO jest EKG, co ono zarejestruje to SATRO przetwarza. SATRO zwiększa wielokrotnie czułość sygnału uzyskanego z zapisu EKG, zapis dokonywany jest z powierzchni skóry, wpływ na jego jakośc ma więc wiele czynników jak choćby owłosiona, spocona skóra, napięcia mięśniowe wywołane zdenerwowaniem (jak wyjdzie badanie) a nawet rozmowa w czasie badania (zaleca się milczenie). Serce jest narządem bardzo czułym i aktywnie reaguje na wszystkie impulsy. Wystarczy wziąsc 3 głębokie oddechy i zauważalnie zmieni to aktywność elektreyczną serca a w rezultacie wynik badania. Aby badania były porównywalne należy przeprowadzać je w porównywalnych warunkach fizyczno - emocjonalnych pacjenta. Poza tym inne schorzenia, o których mówiliśmy a które mają wpływ na aktywność el. serca, mogą w chwili badania dawać jakieś impulsy lub nie, większe lub mniejsze. Tomografia, podobnie jak ECHO jest badaniem obrazowym i nie można go porównywać do SATRO. Nie można nim np. układu bodźco-przewodzącego. Owszem pokaże nam patologię w budowie serca, zwężenie naczyń, refluks czy tarczycę ale nie pokaże jaki faktyczny wpływ mają te wszystkie okoliczności na pracę el. serca (ryzyko zawału). Oczywiście, że niedokrwienie spowodowane jest zmniejszoną kurczliwością poszczególnych mięśni serca. Pytanie natomiast, dlaczego ta kurczliwość jest obniżona? To, że prowadzone są prace nad różnymi innym metodami jest jak najbardziej pozytywne, na tym opiera się rozwój medycyny. Fale USG nie są konkurencją dla SATRO, to ciągle inny obszar badania serca. To dobrze, że wszystkie fragmenty są obniżone na podobnym poziomie, to daje równomierność (stabilność) pracy serca. Trudno mówić tu o przyczynach, jeżeli bierze Pan jakieś lekarstwa, mogą one być tego przyczyną (pozytywną). Oczywiście jest zainteresowanie metodą zarówno w USA jak i w Europie. Świadczą o tym choćby liczne publikacje na serwerach prestiżowych uczelni i instytucji zagranicznych, zaproszenia do udziału w międzynarodowych kongresach kardiologicznych czy targach medycznych. Niestety wszystko wymaga czasu. Formalności to proces wieloletni. W Polsce są one już daleko zaawansowane a za granicą trzeba by zaczynać od nowa. Obecny kryzys dodatkowo spowalnia ten proces.
Gość Kiepska sprawa
* Popełnia Pan pewien błąd myślowy. SATRO nie tyle bada czy serce jest zdrowe czy chore lecz wpływ jaki na aktywność elektryczną serca, która przekłada się na jego dokrwienie, wywołują wszelkie czynniki, niekoniecznie związaną z patologiczną budową anatomiczną serca czy też chorobami naczyń, np. stres, często niedoceniany jako przyczyna niedokrwienia serca. * Nie mogłem zrobić błędu na ten temat bo ja się o tym nie wyrażałem.A co do niedokrwienia-chyba nie każda choroba wywołuje niedokrwienie serca.
Niestety w Bydgoszczy odbywają się tylko badania objazdowe. Nie potrafię podać terminu. Najbliżej -Poznań, adres na www.kardiobadanie.nets.pl Badanie jest wiarygodne pod warunkiem zachowania pewnych reźimów. Nie rozmawianiei brak emocjonalnych pobudzeń bezpośrednio przed i w czasie badania, ogolenie miejsc pod elektrodami jeżeli występuje owłosienie, sucha skóra, itp
Nie pojedyńczy lekarze, ale Polskie Towarzystwo Kardiologiczne skupiające wszystkich polskich lekarzy kardiologówjuż sporo lat tamu wydało nast. oświadczenie na temat metod takich, jak reklamowana tu *metoda* SATRO. Stanowisko to jest następujące, cytuje je niżej dosłownie i w całości: Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego przedstawia swoje stanowisko w sprawie stosowania wektokardiografii wysokiej rozdzielczości jako metody diagnostycznej w praktyce klinicznej. *1. Wartość wektokardiografii wysokiej rozdzielczości w diagnostyce i leczeniu chorób serca nie została udokumentowana w sposób zgodny z obowiązującymi zasadami. 2. Wprowadzenie wektokardiografii wysokiej rozdzielczości do praktyki klinicznej jest przedwczesne, nieuzasadnione i niezgodne z Kodeksem Etyki Lekarskiej i Dobrej Praktyki Klinicznej. 3. Wszelkie informacje zachęcające do wykonania badania serca metodą wektokardiografii wysokiej rozdzielczości jako alternatywy dla innych powszechnie akceptowanych procedur diagnostycznych są niezgodne z prawdą. Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego* link: http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/1/show/223 Stanowisko to nie zmieniło się do tej pory i jest w dalszym ciągu obowiązujące! Pocieszające jest w tym, że pacjentowi *badanie*metodą Satro bezpośrednio nie szkodzi (oprócz pozbawienia go 150-180 zł). Jeśli polepszy mu to samopoczucie, to może warto, choć są na to skuteczniejsze, a tańsze sposoby;-))
Gość Kiepska sprawa
*Nie pojedyńczy lekarze, ale Polskie Towarzystwo Kardiologiczne skupiające wszystkich polskich lekarzy kardiologówjuż sporo lat tamu wydało nast. oświadczenie na temat metod takich, jak reklamowana tu *metoda* SATRO. Stanowisko to jest następujące, cytuje je niżej dosłownie i w całości: Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego przedstawia swoje stanowisko w sprawie stosowania wektokardiografii wysokiej rozdzielczości jako metody diagnostycznej w praktyce klinicznej. *1. Wartość wektokardiografii wysokiej rozdzielczości w diagnostyce i leczeniu chorób serca nie została udokumentowana w sposób zgodny z obowiązującymi zasadami. 2. Wprowadzenie wektokardiografii wysokiej rozdzielczości do praktyki klinicznej jest przedwczesne, nieuzasadnione i niezgodne z Kodeksem Etyki Lekarskiej i Dobrej Praktyki Klinicznej. 3. Wszelkie informacje zachęcające do wykonania badania serca metodą wektokardiografii wysokiej rozdzielczości jako alternatywy dla innych powszechnie akceptowanych procedur diagnostycznych są niezgodne z prawdą. Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego* link: http://www.kardioserwis.pl/page.php/1/1/show/223 Stanowisko to nie zmieniło się do tej pory i jest w dalszym ciągu obowiązujące! Pocieszające jest w tym, że pacjentowi *badanie*metodą Satro bezpośrednio nie szkodzi (oprócz pozbawienia go 150-180 zł). Jeśli polepszy mu to samopoczucie, to może warto, choć są na to skuteczniejsze, a tańsze sposoby;-)) * Nadal jest pytanie-czy oni są wiarygodni?Co im grozi jakby okazało się zę kłamali?Z oszustami medycznymi ja miałem do czynienia.
*kiepska sprawa* zapewne też twierdzi, że Księżyc zrobiony jest z sera;- no bo przeciez naukowcy, którzy z takim twierdzeniem nie zgadzają się tez teoretycznie mogą wszyscy kłamac jak wg niego czynią w zmowie wszyscy kardiolodzy (i do tego naukowcom groziłyby mniejsze konsekwencje prawne niz falszującym wyniki badań lekarzom), a także żadna pojedyńcza osoba nie jest w stanie zweryfikować wiarygodności zasad badań naukowych. A więc wg , hm, hm tzw. logiki zaprezentowanej wyżej przez *kiepską sprawę* ani chybi pozostaje tylko rozstrzygnąć kwestię, czy Księzyc jest zrobiony z goudy, czy ementalera;-))
Panie *Kiepska sprawa*: gwoli wyjaśnienia informuję Pana, że przytoczone przez Pana stanowisko P.T.Kard. dotyczy metody *Cardiocar QRS*, która jak Pan wspomniał oparta jest o wektokardiografię wysokiej rozdzielczości, która istotnia obarczona jest pewnym błędem. Musze Pana rozczarować ale SATRO znacząco rózni się od powyższej metody w zakresie podstaw fizyczno-medycznych w zakresie budowy biologicznej serca a tym samym przebiegu depolaryzacji co ma kluczowy wpływ na otrzymywany wynik. Dzikuję *p* za głos rozsądku. Bo cóż mamy w zamian??? Tańsze i równie bezpieczne (nieinwazyjne) jest jedynie typowe EKG. Podana cena zawiera konsultację specjalisty kardiologa. Samo badanie to kwota zaledwie ok. 50-70 zł. To prawda, że PTK nie wypowiedziało się jeszcze na temat przydatności badania w diagnostyce kardiologicznej ale nie wynika to z negatywnego nastawienia do samego badania lecz istniejącej powszechnie biurokracji i nie kończących się procedur trwających wiele lat. To nie znaczy, że nic się nie dzieje i nikt go nie zauważa. W dniach 24-27 czerwca 2009 roku odbył się XXXVI Międzynarodowy Kongres Elektrokardiologii w Wrocławiu. W trakcie kongresu prezentowany był system SATRO oraz prace naukowe: 1. Single fibre based heart activity model (sfham) Based qrs-waves synthesis (poster 1) 2. Implementation of sfham in coronary heart disease diagnosis (poster 2) System SATRO otrzymał wyróżnienie jako Innowacja Roku 2009. (certyfikat) Więcej informacji na stronie kongresu: www.ice2009.pl
Panie Sapro, proszę nie wprowadzać czytelników w błąd! 1.Reklamowana przez pana metoda, niezależnie od przyjętego w niej modelu biologicznego serca jest właśnie jak najbardziej wektokardiografią wysokiej rozdzielczości, a własnie ta metoda jest uznana za bezwartościową przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne i stanowisko to nie uległo zmianie. 2. Argument, że warto SAPRO stosować, bo metoda ta jest tania przypomina zachwalającą piwo podobną argumentację ze znanej piosenki A. Rosiewicza: *nie ma mowy w nim o pianie, ale za to bardzo tanie*. Wydatek 150 zł czy nawet tylko 70 zł na badanie bezwartościowe nie jest tani, ale jest wyrzuceniem tych pieniędzy w błoto! 3. Prezentacja podstawowych badan na kongresie żadną miarą nie świadczy o aprobacie metody i sugerowanie tego to dużego kalibru nadużycie . MZ twórcy SAPRO zamiast na reklamie i marketingu tego produktu skupic sie powinni na przeprowadzeniu odpowiednich badan klinicznych ktore ostatecznie stwierdziłyby jego ewentualna przydatność. Dopóki nie ma takich jednoznacznych wyników z obiektywnych źródeł nie związanych z firma czerpiąca z metody zyski nalezy podchodzić do tej metody z odpowiednia ostrożnością.
Pragnę zauważyć, że są to jedynie doniesienia zjazdowe ! Skuteczność tego systemu nie została nigdzie dowiedziona - nie ma żadnych publikacji naukowych go dotyczących. W największej bazie medycznej na świecie - Pubmed - znajduje się jeden (sic!) artykuł dotyczący SFHAM, który zresztą opublikowany jest w piśmie medyczno-technicznym. Takie urządzenie, gdyby było sprawdzone zostało by opisane w najlepszych kardiologicznych pismach na świecie, a tymczasem zupełna cisza na ten temat. Proponowanie badania takim urządzeniem to po prostu naciąganie, przynajmniej przy obecnym stanie wiedzy. Nie zaszkodzi ale też nie pomoże ... Zresztą czytając abstrakt pracy z Pubmedu -
Szanowni Panowie p; BK; Staszek. Cieszę się, że zabieracie głos w tak ważnej sprawie jak diagnostyka chorób serca. Byłbym jednak jeszcze bardziej szczęśliwy gdybyście uważnie czytali co napisałem a tym samym nie pisali głupstw a przede wszystkim przeczytali teksty zamieszczone na stronie www.kardiobadanie.nets.pl Tam znajdziecie odpowiedzi na wszystkie swoje wątpliwości. Zapewniam Panów, że Satro a nie Sapro Panie *p* nie ma nic wspólnego z wektokardiografią W.R. a opinia PTK nie dotyczy jego choćby dlatego, że gdy została ona wydana Satro jeszcze nie istniało !!! Dziwi mnie też fakt, że tacy znawcy tematu jak Panowie, odmawiacie najlepszym europejskim kardiologom którzy na przytoczonym Zjeździe we Wrocławiu nie tylko zapoznali się z metodą SATRO( jak to chcecie zironizować} ale nagrodzili go jako najlepszego, zaprezentowanego w 2009 roku urządzenia medycznego. Za nic też, jak widzę macie jedne z najlepszych klinik kardiologicznych w Polsce, które Satro badały i wydały pozytywne opinie o czym przeczytacie na stronie. Oj Panowie. Życzę Wam aby wasze życie nie zależało od szybkiej i trafnej diagnozy kardiologicznej, no chyba że uważacie, iż ogólnie dostępne i honorowane przez cały świat medyczny EKG, mimo że pokazuje tylko co 10-ty przypadek choroby niedokrwiennej (10% wiarygodności) daje Wam poczucie bezpieczeństwa gdyby coś was zaniepokoiło???! Życzę dużo zdrowia!
Jeszcze słowo Panie *BK* odnośnie publikacji na całym świecie. Wszystkie poważne czasopisma specjalistyczne w tym kardiologiczne obok prezentacji jakiegoś nowego urządzenia czy tez metody dodają swoją recenzję. Problem w tym, że Satro jest metodą nie tylko nową ale i nowatorską, tzn, że na całym świecie nie ma zastosowanych w nim rozwiązań fizyczno-medycznych a co za tym idzie nie ma fachowców, którzy mogliby pokusić się o recenzje zastosowanych tam funkcji i systemów. Nie mniej prawdopodobnie na przełomie 2009/2010 ukaże się taki artykuł w jednym z uznanych światowych czasopism. Kardiolodzy mogą tylko porównać wyniki Satro z innymi uznanymi metodami w obszarze działania Satro co też zostało zrobione w kilku klinikach kardiologicznych z bardzo pozytywnym dla Satro rezultatem, bo ponad 90% zgodnością z scyntygrafią perfuzyjną, która jest referencyjną w stosunku do choroby niedokrwiennej serca. Więcej na www.kardobadanie.nets.pl
Myślę, że nikt z nas nie kpi ani nie ironizuje, bo w interesie każdego chorego leży postęp w medycynie. Nie mówię : podstęp - ale : postęp. Czy nowa metoda jest powszechnie polecana, znana, słyszymy od niej chodząc do lekarzy rodzinnych lub wybitnych specjalistów ? Nie , chyba nie. Jeśli się mylimy - proszę uświadomić. Kto rekomenduje SATRO, dajmy na to z IK w Aninie, z Zabrza bądź Ochojca , Gdańska ? Która z tych klinik korzysta z tego systemu ? Wspaniale byłoby usłyszeć dobre , czytelne , nie odwołujące się do *linków, odnosników, hipotez, nagród, zjazdów* - odpowiedzi na te pytania. Wszak dobre tanie badanie to doskonała informacja dla pacjenta ! Czekamy pozdr.serd
Nareszcie jakiś rzeczowy, *normalny* post, tyle,że panie *staszku* kręcimy się w kółko. W dalszym ciągu żąda Pan ode mnie pisania w tym miejscu tego co ma swoje miejsce na www.kardiobadanie.nets.pl Naprawdę mam ważniejsze zajęcia niż powielanie na każdym forum tych samych treści tylko dlatego, że komuś nie chce się zajrzeć do materiałów źródłowych na wskazanej stronie. Zrobię jednak dla Pan przykładowy wyjątek. Poniżej fragment z podanej wyżej strony: *Na obecnym etapie zostały zakończone referencyjne badania kliniczne metody SATRO w Ośrodku Medycyny Nuklearnej Wojskowego Instytutu Medycznego oraz Zakładzie Medycyny Nuklearnej Instytutu Kardiologii w Warszawie, których celem była ocena przydatności metody SATRO w przewidywaniu zaburzeń perfuzji mięśnia sercowego, rozpoznanych metodą wysiłkowej scyntygrafii perfuzyjnej serca z rejestracja obrazów tomograficznych (SPECT). Metodykę powyższych badań opracował prof. dr habil. med. Andrzej Dąbrowski. Na podstawie przeprowadzonych badań wynika, że w porównaniu z elektrokardiograficzną próbą wysiłkową badanie SATRO ma większą wartość w przewidywaniu zaburzeń perfuzji mięśnia sercowego. Czułość (C) metody SATRO wynosiła 100%, a swoistość (S) 48 % (wynik A). Zgodnie z zaleceniami prof. Andrzeja Dąbrowskiego, zmiana wartości przedziału dla pacjentów zdrowych, spowodowała zmniejszenie czułości do 93%, ale podwyższenie swoistości do 81% (wynik B). (porównanie statystyczne SATRO w stosunku do SPECT wysiłkowego. Tutaj znajduje się opinia prof. A. Dąbrowskiego. Aby przerwać w końcu wasze napastliwe posty typu: *Dopóki nie ma takich jednoznacznych wyników z obiektywnych źródeł nie związanych z firma czerpiąca z metody zyski nalezy podchodzić do tej metody z odpowiednia ostrożnością.* w których wasza sugestia jest jednoznaczna, wbrew Pańskim zapewnieniom, przypomnę co już wiele razy podkreślałem. Satro jest nową metodą będącą na etapie uzyskiwania wszystkich koniecznych dopuszczeń aby mogła stać się powszechnym i standardowym badaniem diagnostycznym jakim jest obecnie EKG, bezpłatnym dla pacjenta. Procedury te trwają jednak bardzo długo i wymagają wielu referencyjnych badań w różnych konfiguracjach i wielu opracowań co też jest systematycznie robione. Wszystkie badania wykonywane są obecnie w ramach programu naukowego a nie jako działalność komercyjna. Są płatne bo nie znalazł się sponsor, który chciałby je sfinansować a naukowców na to nie stać. Badania te są pomocnym uzupełnieniem badań klinicznych a jednocześnie umożliwiają pacjentom skorzystanie z możliwości systemu gdy coś ich niepokoi a EKG jest prawidłowe. I prosiłbym abyśmy tego się trzymali.