Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie d-dimery

Gość Monmartre

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Monmartre

Dobry wieczór, zmagam się z następującym problemem: od kilku miesięcy bardzo bolały mnie nogi. Ból był kłujący i przeszywający, na całej długości obu nóg. 2 razy wykonałam badanie dopplera, ale nie wykazało najmniejszych zmian. 2 tygodnie temu pojechałam do szpitala - powodem był silny ból pod kolanem i łydki. Wykonano mi badanie poziomu d-dimerów, wynik wyszedł 1500 (przy normie do 500). Dostałam skierowanie do chirurga. Po raz kolejny wykonał on USG dopplera, pooglądał obie nogi, pouciskał je, ale jednoznacznie orzekł, że to nie może być zakrzepica. Wykonałam inne badania krwi: morfologię, płytki krwi, fibrynogen, INR, APTT, jednak wszystkie parametry wyszły w normie, nawet nie zbliżając się do granicy, która mogłaby wskazywać na problemy zakrzepowe. Nie biorę tabletek antykoncepcyjnych, nigdy ich nie brałam, w rodzinie nigdy nie było problemów naczyniowych, nie przechodziłam choroby nowotworowej, nie choruję na cukrzycę. Moje pytanie brzmi: czym może być spowodowany ten wysoki poziom d-dimerów? Chirurg nie powiedział niczego konkretnego, jedynie to, by udać się na konsultację do reumatologa lub ortopedy. Rzeczywiście, często miewam problemy ze stawami, na USG wyszło też, że w obu kolanach jest trochę więcej płynu, niż być powinno. Co mam robić? Dodam tylko, że lekarz rodzinny mnie zbywa i karze się uspokoić. Będę wdzięczna za każdą poradę.