Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śmierć po operacji AVR

Gość Citek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tydzień temu pochowałem Brata który nie przeżył operacji wymiany zastawki aortalnej (dwupłątkowość, cieżka stenoza). Jestem załamany i nie dociera do mnie że straciłem najbliższego mi przyjaciela. Jutro idę na echo serca bo kardiochirurg na koniec mnie nastraszył że to może być genetyczna wada. Już nie wiem co mam myśleć... trzymajcie kciuki :-(

Czy kardiochirurg który twierdzi po operacji że *nie widział wcześniej tak zdewastowanego serca* nie mógł mieć pojęcia przed operacją co go czeka po otwarciu klatki pacjenta? Czy mogła być jakaś alternatywa oprócz wymiany zastawki aortalnej gdy była duża szansa że pacjent nie przeżyje? Czy przed operacją zastawki lekarze mają obraz serca i mimo to podejmują się ryzykownej procedury? Szlag mnie trafia... 2 razy próbowałem odstawić antydepresant i nie da się...

Gość szczesliwa

Bardzo mi przykro z powodu twojego brata.ciężka stenoza aortalna nie wykryta w odpowiednim czasie uszkadza serce.średnia przeżycia z niewykryta cięzka stenoza aortalna wynosi ok 5 lat.tak powiedział nam kardiochirurg przed operacja męża.odradzal zwłokę z podjęciem decyzji o operacji ponieważ każdy miesiąc z tą chorobą uszkadza bezpowrotnie serce i w konsekwencji prowadzi do śmierci :-(