Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie cisnienie duzy puls

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 1,5 roku ciagle jest mi slabo. Mam 27lat, jestem szczupla i wysoka.W marcu zeszlego roku urodzilam dziecko, w lipcu 2014 mialam poporodowe zapelenie tarczycy, ale to juz przeszlo, teraz mam lekko podwyzszone tsh 4,50 do obserwacji. Jak siedze cisnienie idealne i puls ok 70-80. Jak stoje puls nawet i do 140 czasem a cisnienie 92/79 pare razy 80pare na 70. Czasem ok 105/80. Jak jest duzy puls to mam wrazenie ze nie rowno mi bije serce. Jak stoje jest mi slabo nic nie moge zrobic, ani w kuchni, ani gdzies wyjsc. Mialam ekg, holter i podobno w miare dobry wynik. Ale tego dnia czulam sie troche lepiej. Sod potas kortyzol cholesterol w normie. Morfologia tez. Co to moze byc? Na pewno jest przemeczona bo dziecko sporo nie spi w nocy ale to chyba nie to. Lekarz mowi ze taka moja uroda..ale kiedys tak nie mialam zreszta nie moge przez to normalnie funkcjonowac. Prosze o pomoc

Gość Kajetan z Warszawy

To jest POTS, poszukaj kardiologa który zrobi ci test pochyleniowy, da odpowiednią diagnozę i zaleci odpowiednie zalecenia dla ciebie, być może twój POTS jest od autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, wtedy lecząc tarczycę masz szansę na zmniejszenie objawów POTS, choć lepiej na to nie liczyć.

Gość Kajetan z warszawy

POTS nie jest nerwicą, jest dysfunkcją układu nerwowego, jednym z objawów związanych z dysautonomią. Bywa tak że stres może nasilać objawy ale nie wywoływać. najgorzej jest właśnie rano, objawy są najsilniejsze, oprócz tego wiele osób z POTS ma zasłabnięcia a nawet omdlenia, mdłości, wymioty, nie może dużo jeść bo ma uczucie przepełnionego żołądka, niewielka ilość pokarmu czy płynu powoduje często refluks. Zaburzenia wzroku mimo małej wady, zwłaszcza po przebywaniu w pionie, szumy w uszach, migreny lub inne bóle głowy, zawroty głowy, nadmierna potliwość, jest tego znacznie więcej. Lekarze błędnie diagnozują nerwicę bo często osoby z dysautonomią, mają idealne wyniki, złe wyniki to badania z dysfunkcji autonomicznej a takich praktycznie nikt nie robi. Coraz częściej lekarze wykonują test pochyleniowy, ale wielu lekarzy nadal nie słyszało o POTS lub NCS a co dopiero o dysautonomii. Wiele pacjentów traktowanych jest jak wariaci lub hipochondrycy, owszem często mają stany lękowe bo są one związane z lękiem o upadek, uraz, zasłabnięcie na ulicy itd. Bywa też ze maja depresje z powodu wykluczenia społecznego, braku wsparcia ze strony rodziny czy lekarzy, bo dla wielu osób takie są zdrowe fizycznie, bo tak wyglądają a wyniki są dobre, ale żaden z tych objawów nie jest wywołany przez stres. Wystarczy prosty test pochyleniowy, mądry lekarz potrafi to zdiagnozować nawet przy pomocy automatycznego aparatu do mierzenia ciśnienia. Poczytaj sobie na temat POTS

Gość kajetan z warszawy

Ciśnienie i puls mierzy się minutę po wstaniu i kolejno co 2 min, tak do 10 wystarczy by zaobserwować pierwsze zmiany, chociaż TTT trwa do 45min. Brak snu, wpływa na nasz mózg, wpływa też na nasilenie się objawów dysautonomii. Mogą być dni lepsze i gorsze, to sprawa bardzo indywidualna. W wolnym czasie poczytaj o POST,