Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy krople walerianowe mogą szkodzić?

Gość dziwne

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, czy krople walerianowe przyjęte w nadmiarze mogą zaszkodzić? Teoretycznie uspokajają, pomagają zasnąć i właśnie na sen wymieszałam z odrobiną wody całkiem sporą ich ilość (1/3 buteleczki) i wypiłam. Po 3 godzinach budzę się z walącym sercem, spocona i zestresowana. Biorę więc kolejną taką samą dawkę w celu uspokojenia, jakoś zasypiam, po czym po 1,5-2 h budzę się znów z tymi samymi objawami. Trzeci raz już nie wzięłam tych kropli. Po jakimś czasie serce się uspokoiło, ale zostało mi to uczucie niepokoju, stres. No i zastanawiam się, czy to może mieć jakiś związek? Może po prostu przedawkowałam...?

Miałem podobnie, tylko że w dzień, nie przed snem, ale też nie zawsze. Zimne poty, dziwne uczucie a z czasem lęk. Raczej połączyłem to z reakcją układu pokarmowego, bo krople wiadomo moją specyficzny smak i zapach. Po około pół godziny zawsze miało. Na to wychodzi, że jednak jakaś negatywna reakcja jest, a myślałem że tylko mi się tak dzieje. Pozdrawiam.

Hehe, a ja myślałam, że tylko mi, bo pierwsze co zrobiłam, to zaczęłam przeszukiwać internet pod tym kątem, ale gdzieś tam tylko znalazłam, że ewentualne zbyt długie zażywanie lub przedawkowanie może powodować kołatanie, palpitację serca... Dzięki za odpowiedź. W sumie od razu stwierdziłam, że to przez te krople, mimo że są uspokajające.