Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnienie

Gość Karolina090

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina090

Witam. W 2009 wykryto u mnie nadciśnienie, wykryto również niedomykalność zastawki trójdzielnej.Miałam 13 lat. Leczyłam się 1,5 roku i kontrolowałam u kardiologa. Po tym czasie zdecydowaliśmy z lekarką odstawić lek na podstawie kontroli cisnienia ,które było unormowane. Do obecnego roku ciśnienie nie podskakiwało zawsze było prawidłowe. W 2014 w lipcu zaszłam w ciąże ,wszystko było dobrze była kontrola u kardiologa lekarka wykryła też niedomykalność zastawki mitralnej ale wasy są minimalne ,ładogne.Jednak pod koniec ciązy podniosło mi się cisnienie do 160/100 trafiłam do szpitala ,leczyłam się lekiem Dopegyt do końca ciązy 3x1 tabl. Ciąza rozwiązana tydzień przed terminem siłami natury bez problemów i u mnie i dzidziusia. Jednak po ciąży zdarzały się sporadyczne dni kiedy ciśnienie znowu podwyższało się ale trwało to dzień góra dwa potem znowu ok 2-3 miesiące przerwy. Sytuacja znowu się powtarza od poniedziałku boli mnie głowa przed wczoraj zmierzyłam sobie ciśnienie miałam 128/92 ;/ poszłam do lekarki dała mi lek captopril i stwierdziała,że to na tle nerwowym ;/ jednak mnie dalej głowa boli a ciśnienie skacze,raz jest prawidłowe 120/80 a np dzisiaj z rana 130/62 i znowu ból głowy ;/ raz wysokie raz niskie nie mam pojęcia co się dzieje a lekarka nie chciała dać mi skierowania do kardiologa twierdząc,że nie ma podstaw :( Dlaczego tak skacze mi ciśnienie , miał ktoś tak? chcę od innego lekarza wziąć skierowanie ale to potrwa trochę ;/