Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy z puszczaniem gazów

Gość Mirydnkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnimi czasami mam spory problem z puszczaniem gazów. Czuję, jak mi tam w środku w jelitach na dole ścicka, burczy, grzmi. Staram się *puścić bąka*, napinam się i nic. To już trwa od dłuższego czasu. Mam wrażenie, że mam delikatne grudki na podbrzuszu. Jeżeli chodzi o kał to wypróżniam się codziennie, jednak czasmi, np. wieczorem chce mi się znowu załatwić, a okazuje się, że moja kupa ma max 1-2 cm. Dodatkowo mam problemy z sercem na tle nerwowym, ale myślę, że ten brak możliwości wydalania gazów potęguje to, że serce kołata jak oszalałe.Byłem u gastrologa, miałem badania krwi i moczu i jest wszystko ok. Mam 20 lat i problemy tego typu w tak młodym wieku są przerażające.

Chyba musisz się odżywiać wg. diety lekkostrawnej.Nie pić napojów gazowanych. Może ci pomoże picie kłącza tataraku? Spróbuj.Leczy problemy jelitowe.Łyżeczke łącza zagotowac krótko w nieco więcej niż 1 szkl. wody.Przykryć aż się dobrze zaparzy.Pic 3 razy dziennie przecedzone.Po jednym łyku przed jedzeniem i po jednym po jedzeniu.Czyli 6 łyków.

Pomyłka: kłącza nie gotować tylko wieczorem zalać zimna przegotowana wodą.Rano przecedzić,lekko podgrzać w miseczce z ciepłą wodą i pic jak wyżej.Może przydałoby sie tez jedzenie otrąb pszennych.?Sa w spożywczym sklepie.Otręby mają duzo błonnika,który oczyszcza jelita. Trzy razy po pół łyżeczki,moze byc posypane na chleb lub do zupy.I duzo pic ,ze dwa litry dziennie.Może być kompot z jabłek.Jeść jabłka z kompotu.

Witam.To co piszesz to takie dość częste problemy, nie należy ich bagatelizować.Młodzi ludzie raczej nie mają problemów z puszczaniem bąków,nawet robią sobie zawody ,kto więcej,głośniej itp,ale do rzeczy-najlepiej kup sobie zestaw do lewatywy w aptece,poczytaj i zrób jak tam opisują,potem można tą samą buteleczką zrobić sobie lewatywę np. z ciepłej przegotowanej wody ,odrobinę oleju.Jestem pewna, że to ci ulży, będą szły gazy i śmierdząca kupa,która jest teraz twoim problemem.Niektórzy nawet się leczą za pomocą lewatyw ,ale to już inna bajka. Proponuję ci również pić serwatkę,uwalnia ona wszelkie gazy, są one przyczyną nawet bóli serca.Po serwatce jelita sa naprawdę oczyszczone. Napisz czy coś pomogło.U malutkich dzieci zastój gazów powoduje bardzo bolesne kolki,zapytaj mamę lub babcię.Powodzenia.