Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nasilenie skurczy dodatkowych - przyczyny !!!

Malwina76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od kilku lat mam skurcze dodatkowe i napady częstoskurczu (ponoć nadkomorowego). W ostatnim holterze miałam 150 skurczy komorowych, we wcześniejszych maks 16. Od sierpnia jednak miałam ze skurczami spokój, wyjazd na urlop wyciszył mi serducho i już myślałam, że będzie tak zawsze ale pod koniec października miałam znów częstoskurcz (wcześniej w czerwcu), który co prawda przeszedł po propranololu ale od tamtej pory zaczęły wracać skurcze dodatkowe. Teraz od kilku dni są nie do wytrzymania, przerażają, boję się kolejnego częstoskurczu. Takie duże nasilenie zaczęło się na dwa dni przed okresem i teraz podczas okresu trwa nadal. Mam wrażenie, że przed i podczas okresu mam tych skurczy więcej i są bardziej dokuczliwe. Czy jest to możliwe? Czy ktoś z Was ma podobne spostrzeżenia?

Wygląda na to, że tylko ja odczuwam nasilenie skurczy w te dni. Dodatkowo co dziwne w pracy ich nie odczuwam, może dlatego, że nie mam czasu o nich myśleć :) Nasilają się wieczorem, w spoczynku. Natomiast przez cały dzień mam wrażenie, że zacznie się częstoskurcz np. nagłym ruchu mam takie wrażenie a nawet po ziewaniu. Nic się nie zaczyna ale odczuwam wtedy coś dziwnego, jakby zaraz serce miało zacząć galopować.

Witajcie. Ja nie zauważyłam by nasilały się podczas i przed okresem. Moje skurcze są codziennie ze mna ale dziś przechodzą znowu same siebie. W pracy myslałam, że mnie uduszą. Cały dzień bez chwili wytchnienia ze mną są. j a nie wiem jak jutro pójdę do pracy bo kolejnego takiego dnia nie wytrzymam

Już myślałam, że znalazłam przyczynę okresowego nasilania się moich skurczy ale jednak nie ... Po okresie była chwila wytchnienia ale tylko chwila, wczoraj rano skurcze wróciły w bardzo nieprzyjemnej formie. Wstałam wcześnie rano, być może zbyt gwałtownie wstałam, nagle poczułam silne mocniejsze szarpnięcie, zrobiło mi się duszno i słabo. Myślałam, że zacznie się częstoskurcz, przestraszyłam się a serce zaczęło bić jak szalone. To nie był częstoskurcz ale tętno około setki. Ciężko mi się oddychało, zaczął boleć mnie brzuch, dostałam biegunki, myślałam, że zemdleję a skurczy było coraz więcej i takie nieprzyjemne, jakby serce zatapiało się wgłąb ciała, nie potrafię nawet tego opisać. Pojechałam do lekarza, zrobili mi ekg, które oprócz przyspieszonego tętna i bloku przedniej wiązki lewej odnogi p. hisa niczego nie wykazało. Podczas osłuchiwania stetoskopem lekarka słyszała skurcz dodatkowy ale machnęła ręką, że to pojedynczy, że skoro nie częstoskurcz to luz i że to nerwy plus infekcja (faktycznie od niedzieli męczę się z bólem gardła i kaszlem). Dostałam propranolol i hydroksyzynę i odpłynęłam, uspokoiłam się ale skurcze wcale całkiem nie zniknęły. Po powrocie do domu okazało się, że mam temperaturę 37,3, niby nic ale ja nie miewam gorączek ani nawet stanów podgorączkowych, czułam dreszcze i zimno, przespałam kilka godzin i wydawało się, że już ok. Do teraz było ok, ale wstałam z łóżka i znów skurcz, nieprzyjemne uczycie, lęk o to co się stanie, duszność itp. Być może tak wygląda atak paniki? Chciałabym po prostu wiedzieć skąd to cholerstwo i dlaczego. Miałam kiedyś podejrzenie przepukliny rozworu przełykowego, dostałam skierowanie na gastroskopię ale w tym czasie dostałam też częstoskurczu więc gastroskopię przełożyłam na kiedyś i oczywiście nie poszłam, skierowanie się przedawniło. Teraz zastanawiam się, że może jednak ją mam i to ona tak działa na serducho? Dodam, że od miesięcy męczy mnie kaszel, nikt nie wie skąd on i dlaczego (rtg czyste), często mam uczucie, że mi się odbije a nie odbija się tylko mam nieprzyjemne uczucie pełności w klatce. Wiem, że to może wyglądać na szukanie dziury w całym ale bardzo brakuje mi u lekarzy takiego holistycznego podejścia, wszyscy uważają, że skoro ekg i echo są ok. to nie ma co szukać dalej. A ja potrzebuję tylko dowiedzieć się co się ze mną dzieje. No i nie wiem czy takie odczuwanie skurczy, duszności itp. to normalne, czy próbować się do tego przyzwyczajać czy może jednak to coś poważnego na tyle, że jeśli zaniedbam to skończy się bardzo źle? Póki co doszłam do tego, że podczas okresu mam nasilenie skurczy ale i teraz, być może faktycznie z powodu infekcji, czuję się fatalnie.

U mnie przed okresem tez jest więcej skurczy. Takze cierpię na czestoskurcz podobno nadkomorowy. Moi lekarze mówią ze skurcze dodatkowe to nie czestoskurcz ale sama nie wiem ponieważ ja odczuwam je w ten sam sposób z ta różnica ze dodatkowe są krótsze a czestoskurcz trwa. .. nie wiem od czego one zależą? Ale są przejebane. ...bo już słów do nich nie mam!

Witam, Minęło sporo czas od moich ostatnich przygód z serduchem. Trafiłam w końcu na bardzo dobrego kardiologa, Panią doktor, która nie tylko zajęła się bezpośrednio moim sercem ale kompleksowo zainteresowała się moim zdrowiem. Okazało się, że mam refluks, który może mieć wpływ na odczucia ze strony serca (nerw błędny coś tam, coś tam). Zabawne, że to dzięki wizycie u kardiologa dowiedziałam się o tej przypadłości :) Zaczęłam uważać na produkty wzmagające refluks, odstawiłam bez żalu napoje gazowane itp. dodatkowo zaczęłam regularnie przyjmować wit.d i magnez i naprawdę zauważyłam różnicę. Od prawie dwóch lat (odpukać) nie miałam częstoskurczu oraz nie odczuwałam większych sensacji związanych ze skurczami dodatkowymi. Ostatnio trochę dziwnie się na serduchu czuję ale niewykluczone, że jest to związane z tym, że ostatnio zaczęłam znów pić kawę z kofeiną (niewiele ale jednak) a przez przemęczenie w pracy trochę zaniedbałam regularne przyjmowanie magnezu. Generalnie nie jest źle i pomyślałam, że może takie zakończenie wątku może komuś pomóc. Warto zbadać się kompleksowo, może się okazać, że problem tkwi tam gdzie się nie spodziewaliśmy a odnalezienie przyczyny naprawdę poprawia sytuację, również w sferze psychologicznej.