Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kula w gardle, mocne dławiące uderzenia serca

Gość Oko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilkunastu tygodni powróciłem po dość długim czasie do amatorskich treningów na rowerze i siłowni. Zauważyłem dziwne rzeczy po bardzo intensywnym (jak dla mnie) wysiłku. Np. przejechaniu ponad 30 km na rowerze (mniej nie), jak przyjdę już do domu, zjem coś i mam zamiar odpocząć, to dopada mnie takie uczucie kuli w gardle, lekkiego ucisku w mostku i niekiedy takich dziwnych sporadycznych mocnych jakby duszących uderzeń serca. Zazwyczaj utrzymuje się to do zaśnięcia, rano jest już ok. W czasie wysiłku nie mam żadnych problemów, nic mnie nie boli. Mam pulsometr i jeżdzę przeważnie ze średnim tętnem ok 160, max dochodzi do 180. Wszystko zaczyna się mniej więcej 30 min. po treningu Mam 35 lat, ciśnienie ok, nadwaga.

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj chyba przesadziłem z tym treningiem, bo miałem 3 dni przerwy i poczułem się mocny i zregenerowany, to na siłowni zrobiłem trening nieco większym ciężarem i potem poszedłem na rower i przejechałem dość szybkim tempem prawie 20 km. 30 min po przyjściu z roweru właśnie te objawy, zawsze po wyspaniu przechodziło, ale tym razem nie przeszło, dzisiaj mam to uczucie jakbym połknął tabletkę i stanęła mi w gardle, jakby mi ktoś położył ciężar na klacie (ale to może od siłowni...) i jakieś takie lekkie uczucie niepokoju... Czy to może być spowodowane niedoborem magnezu i potasu? Po niedzieli idę do kardiologa.

Zuełnie cie nie rozumiem.Po co wykonujesz tak forsowne ćwiczenia.Nie przesadzaj. Możesz przeciez np. pływać.Pływanie nie jest tak obciążające dla stawów, co przy nadwadze jest ważne. A i schudnąć mozna.Po co az tak męczyć serce, skoro i tak normalnie ma dużo pracy jeśli jest nadwaga. Wykonuj wszystkiego o połowe mniej.Za dużo tego.