Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jaki puls po wejściu po schodach ?

Gość XXXXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Maksymalny puls przy wysiłku wynosi 220 minus wiek, wejście na 1 piętro nie jest wielkim wysiłkiem, ale jakimś tam jest, zależy oczywiście od stanu człowieka, dla jednego przejście kilku kroków po płaskim terenie jest mega wyczynem, a co dopiero po schodach, zatem to zależy od tego jaki to jest dla ciebie wysiłek,

Serio ? Ja gdybym miał puls powyżej 150 to panikowałbym jak dziecko. Pytam bo serce wali mi jak oszalałe po wejściu po schodach. Wtedy mierze sobie puls i mam około 120. Po 10 sekundach stania już spada poniżej 100. Martwie się tylko o wahania mojego pulsy: gdy odpczywam to 60, gdy wstaję to 90-100, a przy lekkim wysiłku lekko ponad 100 i to przy zażywaniu betablokera, bisocardu 2,5g dziennie. Miałem wszystkie badania, ale wszystko jest w normie. Obstawiam więc, że to nerwica bo ostatni tydzień to stały ból głowy, oka, a nie jak wcześniej ciągłe duszności i kołatanie.

XXXXXX Witam, Z jednej strony piszesz, że wszystkie Twoje badania są OK, a z drugiej, że bierzesz betabloker - z czym to jest zatem związane? Twoje szybkie tętno po wejściu na 1 piętro może zwyczajnie świadczyć tylko o tym, że nie masz kondycji. Ile masz lat i jak u Ciebie z kondycją? Ćwiczysz coś, biegasz, maszerujesz (nordic walking) itp.? Jak często, jaki dystans biegasz/chodzisz itp. Pozdrawiam

Hejka, Miałem po prostu ataki nerwicy do tego stopnia, że 2 razy wylądowałem w szpitalu i potem miałem silne uderzania serca i szybkie stąd kardiolog zalecił jednen listek betablokerów na załagodzenie. Pierw brałem 5mg, teraz od jakiegoś czasu 2,5mg i zapewne niedługo odstawię. Kondycja słaba, ale to wszystko zaczęło się od ataku, stąd wywnioskowano, że to na tle nerwicowym. 21 lat, 200 wzrostu, 101 kg wagi

Przechodzilem przez to samo jakis czas temu wiec mysle ze moja opinia Ci bardzo pomoze. Przez okres nerwicowy w moim zyciu mierzylem sobie czesto puls i balem sie tego ze przy lekkim truchcie wychodzi mi 160, przy spacerze 120-140 chociaz nie powinien przekaraczac raczej 100-110. Tetno serca wynika z jego stanu, naszej kondycji i zdrowia, trybu zycia psychiki, napiecia miesniowego i nerwowego. Z doswiadczenia wiem ze nerwica (szczegolnie mocna) dodaje ok 20, 30 i wiecej do pulsu. Szczegolnie jesli w trakcie czynnosci w ktorej puls jest wiekszy jak chodzenie lub biek, nerwica i strach wydzielaja hormony ktore jeszcze bardziej przyspieszaja serce ale jest to jego naturalna reakcja. Ponadto osoby majace ok 2 metry wzrostu i wiecej maja puls sporo wiekszy w pozycji pionowej. W spoczynku moga miec 60 ale podczas zajecia pozycji pionowej 90-100, a podczas zmiany pozycji tetno moze miec 120-130. Takie duze cialo podniesc i utrzymac w rownowadze wymaga duzo sily. Podsumowujac, beda super zdrowym i o dobrej kondycji i super zrelaksowany powinienes miec puls w spacerze 80-90, podczas wejscia na 1 stopien ok ok110-120. Mowie o samym wchodzeniu gdyz tuz po puls spada, wiec miarodajne jest tylko badanie puslometrem. Ostatni wniosek jest taki ze bedac nerwicowcem badanie pulsu nie ma wiekszego sensu, wynik nie bedzie miarodajny a jedynym efektem bedzie jeszcze wiekszy strach i petla zwrotna. wiem co pisze.

POTS jest schorzeniem o wieloczynnikowym podłożu, którego głównym objawem jest m.in. uporczywa tachykardia ortostatyczna, czyli wzrost częstości akcji serca o co najmniej 30 uderzeń/min utrzymująca się przez co najmniej 10 minut od przyjęcia pozycji stojącej. Wystarczy, żeby zrobić sobie test: puls spoczynkowy porównać z pulsem po wstaniu, a następnie z pulsem np. 2 minuty po wstaniu - jeśli puls będzie się obniżał, to POTS można spokojnie wykluczyć. Wg mnie wszystko co opisał XXXXXX dowodzi nakładania się objawów nerwicowych na objawy braku kondycji - nalezy popracować nad kondycją i te objawy ustąpią. Aby wykluczyć obawy można przed rozpoczęciem stosownych treningów zrobić sobie test wysiłkowy - z niego wyjdzie, z jakim obciążeniem można bezpiecznie rozpocząć treningi. Powodzenia XXXXXX :)

Mam też uczucie podwójnego serca, mocne bicie w brzuchu, aż się brzuch rusza. Dziś miałem drętwienie całej szyi, tak jakby jakaś żyła tam nie przeprowadzała odpowiedniej krwi. Ten POTS wydaje mi się, że wykazałby Holter, a Holter nie wskazał nic groźnego. Sytuacja z teraz: puls przy siedzeniu 72 puls przy wstaniu skacze do 110, spada do 80-90 i tak się utrzmuje jestem po 2,5mg zażyciu bisocardu o 11 rano Wydaje mi się, że to nerwica, ale 100% oczyiscie nie mam. Najgorzej zawsze czuje się w pociągu, albo tramwaju. Jednak w pociągu, kiedy jadę ze świadomością, że do najbliższego szpitala mam 40 minut drogi przed sobą to aż mi słabo. Ostatni częściej boli mnie głowa, wręcz piecze, lewa półkula, czasem oczy i lewe ucho. Często coś piszczy. Przyhmuje neopersen forte, bellergot, bisocard, a w czasie gdy czuje się, że bedzie gorzej validol. Boli mnie też szyja i mam stały ból w klatce piersiowej, przy naciśnieciu boli dużo bardziej. Może to żyły czy coś ?

XXXXXX To typowe objawy nerwicy lękowej. Im więcej będziesz myślał o swoich objawach, im bardziej będziesz się obserwował (serce, serce w brzuchu, żyły, drętwienie, ból głowy itp.), tym bardziej będziesz się nakręcał, lek będzie się nasilał, a wraz z nimi objawy, przy czym będą pojawiać się także nowe, sugerujące coraz to inne choroby, choć jesteś zdrów jak ryba (potwierdzają to badania). Potrzebny Ci dobry psychiatra lub psycholog - im wcześniej zdecydujesz się na taką pomoc, tym lepiej dla Ciebie. Pozdrawiam i dobrych decyzji życzę :)