Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Codzienne Problemy z Oddychanie * Nerwica ?

Gość Grzegorz L

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz L

Witam . Od 2 miesiecy dzieje sie ze mna cos nie dobrego ( wczesniej mialem juz sporodyczne dusznosci , i problemy ze zlapaniem tchu na tle nerwowym ) ale to co zaczelo sie dziać ze mna 2 miesiace temu po rozstaniu z dziewczyna , powrocie do mamy po 6 latach zycia na wlasna reke i po zaczeciu sie problemow finansowych wykracza juz moim zdaniem grubo panad objawy jakiejkolwiek nerwicy (lekowej ,serca czy wegetatywnej ) Kazdego dnia od rana do wieczoram od miesiaca meczy mnie plytki nierownomierny oddech , czasem mnie zatyka gdzies jakby w oskrzelach , czesto czuje sie tak jakby pluca nie.mialy sily pracowac ,kondycja spadla o min. 70 % co chwile lapie zadyszke a bylem dosc wysportowany , co chwila nie.moge zlapac tchu ,a jak za 10 razem zlapie to tak jakby tylko z 1/3 i zaraz probuje od nowa , czasem w.nocy budza mnie bezdechy , z dwa razy mialem nawet dusnosci spoczynkowe ,ciagle ziewam , i sercenie.boli bardzo czesto , bardzo czesto mam tez wysoki puls ponad 100 .Masakra jakas ..potrafie sie zmeczyc nawet dluga rozmowa i zlapac zadyszke .. Oczywiscie wpadlem w panike ,ktora przerodzila sie w istny wir biegania od lekarza do lekarza przez ostatni czas i na.NFZ i prywatnie ( Kardiolog , Pulmonolog , Internisci ,Rodzinni ,Psycholog ,Psychiatra ) Mialem dwa razy echo serca w normie z frakcja wyrzutowa ponad 70 , z 10 razy ekg bez zadnych niepokojacych zmian ,moze raz czy dwa tachykardia , mialem rtg i tomograf klatki , usg jamy brzusznej , rzoszerzana morfologie z 5 razy , proby watrobowe , tomograf glowy , tsh ,usg tarczycy , badania alergologiczne ,spirometrie i test wysilkowy i wszystko jest ok .. Wiem tylko sie cieszyć , choc jak ,kiedy 26 letni silny i wysportowany dotad mezczyzna z trudem sie rano ubiera i lapie zadyszke . Kazdy lekarz mowi NERWICA wysylaja do psychiatry . I bylem , zdiagnozowal nerwica lekowa stany depresyjne, i przepisal lorafen 1mg , po ktorym czuje sie troche zrelaksowany i oglupiony ,ale niewydolnosc oddechowa nie ustepuje ..ba nawet sie z dnia na dzien troszke zaostrza .. Boli mnie serducho,nie.mam na.nic sily , a oddech mam tak ciezki ,raz plytki raz duszacy jakby cos na.klatce czy w gardle zalegalo ..i tak 24h na dobe ..no nie liczac nocy ,bo wtedyraczej normalnie spie i tylko czasem mnie budzi bezdech .. NIE WIEM ZUPELNIE CO MAM ROBIC ! CZY KTOS Z WAS MIAL AZ TAKIE WYSTEPUJACE 24 H OBJAWY PRZY NERWICY ?? BO Z DNIA NA DZIEN CZUJE SIE CORAZ GORZEJ ,JAKBY ZBLIZAL SIE KONIEC I NIE MAM POMYSLU NA.JAKIE BADANIA MOGLBYM JESZCZE POJSC ,BO CIEZKO MI UWIERZYĆ ,ZE NERWICA DAJE AZ TAK POPALIC . MIAL KTOS ,AZ TAK ? MIALEM OD DAWNA NERWICE ,ALE RO BYLY ZAWSZE POJEDYNCZE ATAKI ,PO KTORYCH ZNOW CZULEM SIE DOBRZE ..A TERAZ OD 2 MIESIECY JESTEM WRAKIEM . POZDRAWIAM

Ja również zmagam się z podobnym problemem. Objawilo się to u mnie po covidzie. Zbadalam wszystko i diagnoza- nerwica, już bałam się sama wychodzić. Byłam u psychiatry, przepisał leki, biorę tylko na noc. Ale w ciągu dnia mam zwiększony niepokój, czuję to w nogach szczególnie.Lek  biorę już 2 miesiące, czy ten niepokój to skutek uboczny leku? 

Gość Psycho-farmaceuta

dzień dobry

powodem Pana problemów jest oczywiście nerwica:

-rozstanie z dziewczyną, stres i lęk z tym związany, problemy finansowe, mieszkanie z rodzicami;

- pozytywne badania i chyba wszyscy specjaliści to dodatkowy powód do stwierdzenia, że to jednak Pana emocje;

- to, że lorafen pomaga się uspokoić to również potwierdza diagnozę ale.... leczenie lęku uogólnionego "nerwicy lękowej" i depresji to nie lorafen. W dłuższej perspektywie uzależnia i bardziej szkodzi niż pomaga. Zdecydowanie powinien Pan skonsultować się z psychiatrą, który zapewne wskaże Panu inne leki w tym antydepresanty. Są to bezpieczne leki, które nie uzależniają i pomagają przy wszystkich pana objawach. proszę mi zaufać i mojemu doświadczeniu. Mam wielu Pacjentów którym udało się wyjść z takiego stanu, ael trzeba tu dużo wiary w siebie, lekarza i terapeutę. Wierzę, że się uda. proszę korzystać z technik relaksacyjnych, metod skróconego oddechu  i nauczyć się wypoczywać. W razie pytań dotyczących farmakoterapii zapraszam na konsultację.

Pozdrawiam ciepło

Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com

Hej ja mam takie same objawy.. Miesiąc temu przeszedłem zapalenie osierdzia bardzo sie wtedy wystraszyłem duszność drętwienie ciała poty puls ciśnienie ogień... Było to w Holandii zabrało mnie pogotowie stwierdzono zapalenie osierdzia podali leki tydzień później byłem już w Polsce nadal to samo biegam od lekarza do lekarza, pulmonolog 2x kardiolog rtg klatki, spirometria, krew. Zatorowość płucna.. Wszystko ok. Ale nadal mam uczucie jakby ktoś mi buta trzymał na klatce. W końcu umówiłem się do psychiatry. Przepisał leki. Biorę od wtorku. Ma nadzieję że to przejdzie,bo żyć normlanie nie można. Mierze ciśnienie co chwilę raz na 15 pomiarów pokazuje nie równe bicie serca. Często jest ponad 140 a po 10 minutach 110...