Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedoczynność tarczycy. Kilka informacji na doinformowanie się.

Gość reevox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem mężczyzną i mam 22 lata. Jakieś 2 tygodnie temu złapało mnie przeziębienie. Nic szczególnego. Później kilka dni chrypka i później na sam koniec doszedł kaszel. Właśnie z powodu kaszlu zgłosiłem się do lekarza, bo był uciążliwy głównie w nocy. Lekarz przepisał jakiś zwykły syrop na kaszel i zlecił badanie laboratoryjne krwi w podejrzeniu tarczycy (moja mama i babcia chorują na niedoczynność natomiast siostra nie). Wykonałem je i następnego dnia udałem się zadowolony do lekarza, ponieważ kaszel ustąpił po kilkunastu dniach i czułem się świetnie jak to zwykle bywa. Byłem pewny, że wszystko jest już okej a przyjście to tylko formalność. Niestety okazało się, że mam niedoczynność tarczycy (niestety również nie pamiętam wyników, bo po prostu jak usłyszałem, że mam niedoczynność tarczycy to aż mnie ścięło. Poza tym i tak nie wiedziałem co to jest to TSH, FT4, FT3 i jakie wartości są prawidłowe więc tym bardziej niestety nic nie zapamiętałem ani nie dostałem „tego badania” do ręki) Również nie wiem, czy to jest Hashimoto, czy coś innego. Lekarz mi przepisał Euthyrox N25 przez 2 tygodnie pół tabletki a później jedną całą oraz zalecił, żebym zapisał się na USG, które mam we wtorek. Teraz po takim małym wstępie chciałbym zadać kilka pytań, które mnie nurtują: 1. Jeżeli świetnie się czuję nie mam żadnych objawów to czy i tak powinienem przyjmować lek? Jeżeli nie zacznę przyjmować leku to mi się pogorszy? Czy jest szansa, że samo „przejdzie i się polepszy*? Bo szczerze mówiąc naczytałem się o tym leku i widzę sporo opinii negatywnych typu: kołatanie serca, senność itp. Sami rozumiecie moje obawy, że jak człowiek czujecie się świetnie to ciężko jest mu brać lekarstwa, które może spowodować, że pogorszy się jego samopoczucie mimo. 2. Wczesne wykrycie niedoczynności tarczycy pomaga w leczeniu? Tak jak wczesne wykrycie raka często pozwala wyleczyć go całkowicie a, jak jest z niedoczynnością? Można to wyleczyć całkowicie? Albo chociaż żeby nie było potrzeby brać tabletek? Spytałem swojego lekarza i dostałem informację w stylu „Nie jestem endokrynologiem” 3. Z suplementami mam się wstrzymać, dopóki nie dowiem się, jaka to jest choroba autoimmunologiczna? I skoro jesteśmy przy suplementami to biorę od kilku miesięcy regularnie tran z wątroby rekina tylko czysto profilaktycznie więc ewentualnie to nie powinno się gryźć w razie czego z innymi suplementami dotyczącymi tarczycy? 4. Do endokrynologa najbliższy wolny termin jest w czerwcu... Warto jest załatwić sobie wizytę prywatną? Liczy się czas w tego typu sprawach? 5 Ostatnie pytanie. Może wyda się wam głupie, ale chciałbym się po prostu dowiedzieć dla pewności. Czy poprawne leczenie niedoczynności powoduje po kilku latach jakieś problemy z innymi organami wewnętrznymi albo „skraca długość” życia? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.