Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwnie niskie ciśnienie rozkurczowe po wysiłku

Gość answer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zawsze szybko się męczyłem i wystarczyło kilkaset metrów biegu, żebym dyszał jak lokomotywa. Cóż, myślałem, że to normalne, ale od dwóch dni z ciekawości mierzyłem sobie ciśnienie przed i po wysiłku. Przed wysiłkiem ciśnienie wachało się w granicach 124/89 czyli w normie (ale puls zazwyczaj 90-95), ale po pół godziny jazdy na rowerze, na średnim obciążeniu, zaraz po wysiłku mierzyłem sobie cisnienie i wahało się ono w granicach 130/60 (a puls 120-130) O_o. Czy takie ciśnienie rozkurczowe jest normalne po wysiłku fizycznym? Dodam jeszcze, że czasem jak siedzę i nagle wstanę i zrobię parę kroków, to serce zaczyna mi łupać i zdarza się, że robi mi się mroczno przed oczami na 2-3 sekundy. W dodatku zdarza mi się czuć bardzo nierówne bicie serca, czyli tak jakbym miał coś rozregulowane. Z czym to jest związane? Czy jest to wada serca, czy może coś innego? Bo już powoli zaczynam się martwić :/
To, że jak wstajesz serce Ci mocniej bije i robi sie ciemno przed oczami na pare sekund to jest zupelnie normalne. Zwiazane ze zmiana cisnienia hydrostatycznego po zmianie pozycji. Jak wstajesz to krew w glowie jest duzo wyzej niz jak siedziales, a wiec ma wieksze cisnienie hydrostatyczne i nie chce plynac do gory czyli do mozgu, dlatgeo mocniej bije serce, aby to zniwelowac i po paru sekundach wszystko jest normalne! Jezeli chodzi wysilek to po wykonaniu cwiczen rosnie roznica miedzy skurczowym i rozkurczowym, ale nie az tak! Moze to byc zwiazane z Twoja nadwaga, choc nie podales wzrostu, wiec nie wiem czy masz nadwage!?
witam. Nazywam sie Tomek mam 17 lat 175cm wzrostu i warze 51 kg(wiem mało) i mam jeszcze gorsze objawy. Od czasu do czasu (powiedzmy co 3-4 dni) robi mi sie bardzo słabo kołuje sie w głowie a ciśnienie wynosi 120/48 z tendencją do spadku.. jak widać ciśnienie rozkurczowe jest BARDZO niskie. Co mam z tym zrobić? jakie są tego przyczyny?