Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimne łydki i stopy oraz bóle lewej nogi, pośladka i biodra

Gość Joasia0921

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z utrzymującym się zimnem na poziomie łydek oraz stóp. Do tego dochodzą dziwne prądy, bolesne impulsy, a nawet bóle przebiegające mnie w naprawdę różnych częściach (zazwyczaj) lewej nogi (przeważnie na poziomie łydki lub stopy) oraz bóle biodra i pośladka. Choruję na niedoczynność tarczycy, astmę, oprócz tego mam także nerwicę. Prowadzę siedzący tryb życia (bardzo mało ruchu, jeżdżenie samochodem, studia wiążące się z siedzeniem po kilka godzin). Czytałam różne fora, ale nie mam już pojęcia, co może mi dolegać. Czy ktoś się spotkał z takimi dolegliwościami?

Na problemy z krążeniem w nogach konieczny jest ruch.Nawet siedząc przy biurku, komputerze można masować stopy.Sa takie wałki drewniane ,mają takie rzeźbione wystające kolce.Stawiasz to pod biurkiem i możesz masować jeżdżąc stopami po kręcących sie wałkach.Poza tym w ciągu dnia kulka razy położyć się z nogami do góry,np. na oparciu wersalki,na trzy minuty.Potem szybko wstać i wtedy krew napłyni do nóg i zrobi się cieplej. Dobry jest też esceven-to wyciąg z kasztanowca.Ale mojej znajomej pomógł na zimne nogi dopiero w połowie trzeciego opakowania.Poza tym można w domu trenować na rowerku rehabilitacyjnym.To nie przeszkadza np. w oglądaniu Tv czy czytaniu.

Jeżeli chodzi o biodra, to musze spytać czy bierzesz sterydy na tę astmę.Jesli tak, to ból bider może być od tego.Przeczytaj skutki uboczne sterydów: bóle dużych stawów,zaćma ,cukrzyca itd.Może masz astme od alergii? Czym prędzej zrób testy, by zidentyfikować alergen i go unikać.Może to uchroni cię przed szkodliwymi lekami?Znam gościa, co miał problemy z oddychaniem.Robiło mu sie słabo codziennie.I okazało się,że miał alergię na tę ,,choinkę** zapachową, którą kupił sobie do auta.A codziennie autem do pracy jeździł.Podróż krótka,ale wystarczyło.Może masz alergie na coś, co jesz, na chemikalia w łazience, kosmetyki,kurz...itp.To trzeba sprawdzić i unikać.

Tarczyca zawsze będzie się buntować gdy nie dostanie jodu,cynku,selenu,d3,a gdy ktoś pali to jeszcze dowala w nią metalami ciężkimi.Jeżeli wierzyć pracą dr. Ratha to bez wit c, lizyny i proliny zawsze będziemy mieli słabe żyły i tętnice,dodatkowo gdy ktoś je mięso i pije mleko a nie spożywa b6,b12, I kwasu foliowego to też ryzykuje chorobami naczyniowymi.

Kolejny dzień, a mnie nadal boli. :( Dzisiaj ból przede wszystkim w lewym udzie, pod pośladkiem. Oprócz tego miałam uczucie, jakby mi puchła lewa stopa w bucie, często przechodzą mnie mrowienia przez nogę itp. Odpowiadając na pytania/wyjaśniając pewne kwestie: Przeciwko astmie biorę jedynie inhalatory, żadnych sterydów. Ja nie palę, ale u mnie w domu jest palacz (mimo to wychodzi na zewnątrz). Z czego mogę uzyskać witaminę c, lizyny i proliny? I czy w takim razie Pan/Pani podejrzewa u mnie możliwość wystąpienia choroby naczyniowej?

To może od początku,piszesz że masz siedzącą prace i wszędzie jeżdzisz samochodem to już wystarczy żeby mieć problem z kręgosłupem i stawami,musi być jakaś aktywność fizyczna,polecam na początek spacery a jak forma wzrośnie to nawet jogging,po prostu bieganie (prawidłowe)to wspaniałe ćwiczenie które angażuje wszystkie możliwe mięśnie i stawy. Ale też nie może być niedoborów składników odżywczych bo wtedy to sobie tylko zaszkodzimy. Instytut żywności i żywienia daje wytyczne co do poszczególnych mikro i makroelementów w diecie. Na YouTube nie brakuje dietetyków i trenerów personalnych którzy doradzają co suplementować jak ćwiczyć czego unikać w diecie.Oto przykłady Iwona Wierzbicka,Mariusz Mróz,Jacek Bilczyński Michał Karmowski.

Gdyby to było takie proste że jest badanie i jest wynik to było by świetnie,a mamy właśnie fale cukrzycy epidemie otyłości o astmach i alergiach i nerwicach nie wspominając.Nawet na czytelniamedyczna.pl gdzie często zaglądam wiele prac na dany temat nie tylko nie rozwiewa wątpliwości ale dokłada kolejnych. Dobrym przykładem jest magnez który według badań jest jednym z częstszych niedoborów w Polsce,bo jeżeli ktoś pije na dzień 6 kaw to można domniemywać że sobie go wypłukuje,po prostu jak komuś zależy na własnym zdrowiu sam lub z pomocą dietetyka musi sobie ułożyć jadłospis i ewentualną suplementacje.

Ja bym optował za sprawdzeniem kregosłupa-szczególnie odcinka krzyżowo lędzwiowego . Mam podobne objawy , dopler nie wskazał nic nie dobrego - natomiast MR -(rezonans magnetyczny) wykazał wadę i to znaczną tego właśnie odcinka kręgosłupa i stąd ból biodra nóg - cierpniecie czasami czasami opuchnięcie itp . Pozdrawiam .

Dziękuję Romku, wezmę to pod uwagę :) Przypomniałeś mi, że ja kiedyś (z rok, dwa lata temu) miałam ogromne problemy z kładzeniem się do łóżka, tzn. ten moment wyprostowania sprawiał wrażenie rozrywania, rozciągania dołu pleców, teraz już tego nie mam, ale w takim razie może faktycznie jakoś negatywnie odbiło się na kręgosłupie. Dodam, że przy tym moim siedzącym trybie życia często jestem zgarbiona.