Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sylwetka serca o spłyconej talii

Gość rrgg

Rekomendowane odpowiedzi

nie masz sie czym martwic,ja wczoraj bylam u kardiologa ze swoja 7letnia corka,ktora miala na zdjeciu rtg sylwetke serca o wypuklonej talii.Przemily pan kardiolog wytlumaczyl mi,ze wyszlo na zdjeciu bo troche serce wystawalo nad linie pluc.To nic groznego,poza tym wszystko u malej w porzadku bylo wiec tym sie nie przejmuj.pozdrawiam
Witam! Znow ja wlasnie odebralam swoj wynik od lekarza i tez wykazalo ze mam uwypuklona talie serca.Nie wiem co to jest.Szukam ale nigdzie nie ma.Czytalam wypowiedz Pani powyzej i pisala, ze jej corka ma to samo.Lekarz powiedzial, ze to nic groznego?Ale dlaczego tak sie dzije? Od czego to mamy? Jakies 1.5 roku temu tez robilam rendgen bo mialam zapalenie pluc to bylo wszystko dobrze..a nagle sie okazauje ze cos tam jednak jest nie tak. Mam nadzijeze ze sie wszytsko unormuje. Pozdrawiam

U dzieci to nie oznacza nic groźnego- dzieci mają odmienną budowę, serca także, wygładzenie tali serca w RTG to u nich fizjologia. Ale u dorosłych może oznaczać wadę zastawki mitralnej- koniecznie należy zgłosić się do lekarza i wykonać dodatkowe badania jak EKG i echo serca