Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepokojąca niska hemoglobina.

Gość mateusz3

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim.Z czego może wynikać niska hemoglobina u młodego obecnie wysportowanego człowieka 12.9? Zrobiłem sobie kontrolne badania krwi i wyszła taka hemoglobina.Zawsze miewałem po 15.0 mimo że byłem znacznie grubszy i mniej wydolny.Postanowiłem wziąć się za siebie i schudnąć.Jeździłem i jeżdzę dużo na rowerze,sporo schudłem, ograniczyłem słodycze, nie odczuwam w ogóle żadnego zmęczenia, wręcz przeciwnie mam bardzo dużo energii jak nigdy wcześniej.A tu zaskoczenie z tą hemoglobiną.Inne wyniki badań krwi w normie.Jedynie Erytrocyty w dolnej granicy normy 4.49 (od 4.5 norma) i płytki w górnej granicy normy bo 388 (140-390 norma).To jest normalne czy mam się jednak zacząć martwić? Mogę rowerem przejechać spokojnie po 50 km dziennie (jeżdziłem i więcej) stąd spadek wagi.Nie odczuwam żadnych dolegliwości, apetyt mam bardzo dobry i energii sporo mimo takiej hgb.Może to po prostu tak sobie spadło i urośnie? Dodam że mój ojciec też ma niską hemoglobinę 12.3 ostatnio, a pół roku temu miał ponad 13 i czuje się dobrze.Od czego to wynika?