Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość ZacEfron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 20lat Dwa lata temu zacząłem mieć problemy z kołataniem serca a mianowicie podczas wysiłku a czesciej stresu cisnienie podskakiwało mi do 170/100, zawsze też miałem dużo wyższe ciśnienie u lekarza niż w domu. Po zrobieniu badań krwi, EKG i USG jamy brzusznej lekarz stwierdził ze przyczyną jest nerwica. Dostałem propranolol po którym dolegliwości znacznie sie zminijszyły i lepiej sie czuje. Zażywam 3 x 10mg dziennie a ciśnienie utrzymuje sie w granicach 100-130/60 lub 140/70 czasem wyższe. Od kilku miesiecy zauważyłem że zgodnie z tętnem zmienia mi sie obraz przed oczami zwlaszcza z lewej strony, jest to malo zauważalne ale czuje tak zwlaszcze po wysilku. Czasami czuje tez *dyskomfort* w oczach, lub strasznie razi mnie swiatlo i gdy popatrze np w slonce bardzo dlugo zostaje mi przed oczami. Czy to coś poważnego czy znowu objaw nerwicy?
nie patrz w Słońce bo w ten sposób naświetlasz sobie siatkówkę, w naszym klimacie rzadko się zdarzają, ale jednak- oparzenia siatkówki centralnej- tworzące nieodwracalne blizny na dnie oka i przez to mroczki w polu widzenia- do końca życia. to,że zostaje plama przed okiem po długim patrzeniu w światło to fizjologia- jest to tzw. efekt olśnienia- związany z rozłożeniem barwnika wzrokowego- kiedy jego poziom się uzupełnia- zaczynasz widziec normalnie. a co rozumiesz przez mianę obrazu przed oczami z lewej strony? opisz dokładnie jak to wygląda i kiedy się tak dzieje. pozdrawiam. M.
Witam, dziekuję za informację. Trudno mi to opisać. To jest tak ze w momencie uderzenia serca coś jakby przemyka mi przed oczami. Tak jakby troche zmieniała sie jasność albo elementy obrazu lekko sie poruszaly. Dzieję sie tak zwłaszcza podczas wysiłku lub dużego stresu, jesli serce mocniej wali wtedy mocniej pulsuje mi obraz. Bardzo mi to przeszkadza,, to tak jakbym widział swoje tętno. Przy sztucznym świetle raczej tego nie zauważam, tylko przy dziennym. Dodam ze z racji kierunku studiów 2-5 godz dziennie spedzam przy komputerze. Pozdrawiam również!
witaj ZacEfron, ja też mam problemy ze wzrokiem z powodu tachykardii. normalnie widze moje tetno , tzn obraz mi pulsuje w rytm mojego serca, jak troche zwolni to obraz też mnniej pulsuje. wygląda to tak, jak patrzę chwile nie ruchomo na jasne tło to widzę jak obraz pulsuje mi w rytm serca i jet troszeczkę ciemniejszy w momencie uderzenia. czasem czuje w oczach jak tętni. była w zeszłym tygodniu u okulisty bo coraz gorzej widzę i mam drgania obrazu. zrobiła mi badanie dno oka . pomiar ciśnienia w oku ostrość wzroku i pole widzenia. jest wszystko ok. no wada wzroku mi nie poszła do przodu bo osratnio mi szła plus pól do pzrodu co roku. ele coraz gorzej widzę zwłaszcza jak jestem zmęczona. powiedziała mi że to jest niedotlenienie spowodowane zaburzeniami rytmu i mam problemy z ciśnieniem. kazała mi iść do internisty i do neurologa bo to nie wina oczów. trochrę mnie to pocieszyło jezeli chodzi o same oczy bo myślałąm ze coś mi się z nimi dzieje a brałam lek na zaburzenia rytmu, który wpływał na siatkówkę. na szfczęscie oczy są okale nie pociesz mnie to że obraz mi raz skacze raz pulsuje i czasem wszystko zsniki i zlewa się tak jakby ktoś mi przestawił ostrość jak np w rzutniku multimedialnym. no może faktycznie to niedotlenienie organizmu itp. często mdleję wieć to tyez moze być przyczyną. muszę iść do lekarza do się okaże co to jest
witam ja nie dawno mialem problemy z sercem. Kulo mnie mnie coś w serce poszedem do lekarza to powiedzial mi ze to tak nastolatki maja , okazalo się prawdą po jakims czasie mi przeszlo(okres wzrostu).. Pózniej poszedlem z problemem takim że cisnienie mi się wachalo i robilo mi sie goraca.. musialem isc wtedy do kardiologa i mialem robione usg czy ekg . okazalo sie ze to nerwica i za malo plynow pilem..Moge jesze dodac jak ktos z was uprawia sport i ma tętno poniżej 60 to niech sie za bardzo nie przejmuje sportowcy maja niższe tetno.. A jeśli chodzi o plamki na oczach to czasami mi przelatuje jakaś kropka , ale tylko jak zamykam oczy i nie wiem od czego to jest. ;/ .. Z wiekiem coraz mniej mam problemów z sercem i z tego sie cieszyć
Witam! Ja z kolei mam taki problem ze wzrokiem, żę jak się denerwuję to czuję jak drga mi gałka oczna, jakby coś w niej pulsowało, a ponadto widzę jakieś ciemne plamki przed oczami i czasami widzę coś bardzo niewyraźnie, a przecież byłem u okulisty i wszysto wyszło ok. Myślę, że to nerwica, bo lekarz powiedział mi, że to raczej od tego.
Witam! Moim problemem jest widzenie kropek, które wyglądają jak by skakały i raczej nie maja one koloru.Najwięcej ich widzę gdy patrze na czarny kolor lub na inny jednolity ale na nim mniej. Bylem u kilku okulistów to powiedzieli mi ze to zmęczenie wzroku i mi przejdzie, ale mi już od kilku miesięcy nie przechodzi i dali mi tylko okulary bo gorzej na jedno oko widziałem. Czasami ciśnienie waha mi się i serce mocno wali, ale nie wiem czy to kołatanie serca? bo w tym czasie sie nie denerwuje.Również chodziłem z tym do lekarzy, ale jest tylko przypuszczenie ze to może być nerwica. Chciałem się spytać czy te kropki opisane przeze mnie to są takie jak wy widzicie od nerwicy?(Bo one mnie strasznie denerwują, nie można gazety w spokoju przeczytać). I czy kołatanie serca jest tylko w czasie stresu? Proszę pomóżcie bo już nie wiem co w ogóle robić.