Skocz do zawartości
kardiolo.pl

QTc u siedmiolatka - pomocy !!!

Malwina76

Rekomendowane odpowiedzi

Mój syn jest zdrowym, wysportowanym i energicznym siedmiolatkiem, bez żadnych objawów typu omdlenia, zasłabnięcia. Do tej pory okaz zdrowia. Ze względu na sport zostaliśmy skierowani na szereg badań m.in. ekg i holter. Ekg prawidłowe, poza niepełnym blokiem prawej odnogi co ponoć jest niegroźnym wariantem normy. Jednak wyniki holtera bardzo nas zaniepokoiły: Średni rytm: 82 rytm zatokowy z zaburzeniami przewodzenia śródkomorowego hr min. 45 (bradykardia zatokowa) hr maks 173 (podczas wysiłku) 2 pobudzenia komorowe i 10 nadkomorowych maks QTC 522 W szczegółach jest informacja, że QTC maks >490 stanowiło 1,74% w ciągu doby, pozostałe to głównie ok. 450, poniżej 450 to nieco ponad 50% To najwyższe QTC wystąpiło raz, w nocy podczas snu i było chwilowe. Oczywiście przeczytałam już prawie wszystko co napisano na temat długiego QTC i jestem przerażona. Mój syn jest dzieckiem bardzo energicznym, wysportowanym, nigdy nie chorował na więcej niż katar, nie miał omdleń, nie miał zawrotów głowy trudno mi uwierzyć, że mógłby mieć taką wredną chorobę. W mojej rodzinie ani w rodzinie męża nie było omdleń ani nagłych śmierci w młodym wieku. Do tego syn zaczął naukę pływania, trener namawia na zajęcie się tym sportem poważniej gdyż syn ma ponoć *dar*. Jak miałabym mu teraz powiedzieć, że to koniec jego marzeń o pływania bo w tej chorobie ponoć pływać nie wolno. Boję się, od piątku odkąd obebrałam wyniki holtera nie mogę spać, ciągle sprawdzam czy z małym jest wszystko ok. Nie wiem jak będę mogła go wysłać do szkoły. Wizytę u kardiologa mamy we środę. Proszę o pomoc, może ktoś się na tym zna, czy może być inna przyczyna, uleczalna, tego wydłużenia qtc? Czy jest choć cień szansy, że mój syn nie ma lqts?

Przede wszystkim nie martw się na zapas. W badaniu holterem qt i qtc są dłuższe niż w standardowym ekg spoczynkowym. Sporo wyników badań na ten temat znajdziesz na stronach anglojęzycznych. Ja w swoim holterze miałam max QTC 552, czyli dużo powyżej normy. W całej masie innych badań serca,w tym wielokrotnych ekg spoczynkowych, lqts nigdy nie zostało potwierdzone. Daj znać co powiedział kardiolog.

Nie można panikować w przód, tylko na podstawie naczytania się w necie, to najgorsze co może być, trzeba iść do kardiologa i wyjaśnić ew wątpliwości, można zrobić dodatkowe badania, a co najważniejsze, jeśli faktycznie jest to problem, dzisiaj można sobie z nim doskonale radzić i zapobiegać problemom w przyszłości, nie oznacza to też całkowitej rezygnacji z aktywności fizycznej, wystarczy dobrać ją do możliwości :),

Dziękuję za słowa otuchy. Poszperałam w necie na temat wyników holtera i rzeczywiście w części publikacji jest informacja, że jest to badanie wspierające ekg spoczynkowe. Niestety ten wynik ponad 500 wszędzie jest podawany jako znaczny wzrost ryzyka zdarzeń sercowych. Jedynie to, że u mojego syna było to chwilowe wydłużenie pozwala mi mieć nadzieję, że jednak będzie dobrze.