Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to nadciśnienie?

Gość Jakub2222

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadwagę, walczę z tym, przy 169 cm wazę 87 kg. Rano jak wstanę moje ciśnienie jest w normie 117/76, w ciagu dnia rośnie (praca, stres) nawet tak do 145/95, czasem nawet 150/100, po czym wieczorem przed snem znów wraca do poziomu 117/76. Te skoki w ciagu dnia spowodowane są stresującymi sytuacjami, czasem mierze ciśnienie jak wariat, 20 razy pod rząd, czekając aż spadnie. Spada, wraca do 135/89 itp. Po czym znów trochę stresu i 145/96. W czasie nerwicy lekowej byłem u lekarza rodzinnego, kiedyś nie chciała wypuścić mnie z gabinetu, miałem u niej ciśnienie 160/110, dostałem wtedy betaloc 100, ale tez moja waga z tamtego czasu to 98 kg. Mam 32 lata, krew w normie, ekg i echo rownież. Nerwica sie skończyła, waga spadła, przestałem tez brać betaloc. Teraz pije sporo melisy, łykam magnez i się zdrowo odżywiam. Czy moje skoki ciśnienia w ciagu dnia powinny mnie niepokoić? Czy ssacwynikiem nadciśnienia, czy ciagle nerwicy. Ciśnienie mierze zawsze kilka razy, pierwszy wynik obarczony stresem jest zawsże wyższy, kolejne juz niższe. Wyciągam średnia z drugiego, trzeciego i czwartego pomiaru. Macie jakieś spostrzeżenia? Ciśnieniomierz jaki posiadam to beurer mb85, jest naramienny.

Myślę,że za bardzo się przejmujesz.Ciśnienie zawsze jest najwyższe rano.I nigdy nie jest jednakowe ,ciągle się zmienia pod wpływem czy to wysiłku fizycznego czy emocji,zarówno pozytywnych jak i negatywnych.gdy np. zmierzysz sobie rano ciśnienie, a potem wejdziesz po schodach i zmierzysz, to będzie dużo wyższe.Chyba niepotrzebnie się przejmujesz. Najlepszym sprawdzianem czy z ciśnieniem jest OK jest holter ciśnieniowy.Zakłada się go na 24 h i non stop monitoruje,w wyniku masz średnią ciśnienia skurczowego i rozkurczowego z całej doby.Al;e nie wiem czy to bie to konieczne badanie.

Jak umiesz pływać, to chodź na basen 2 razy w tygodniu.Przekonasz się,że po pływaniu ciśnienie się normuje.I nie tylko ciśnienie, redukuje sie stres.Jeśli nie pasuje pływanie, to rower lub szybki marsz w miłym towarzystwie.Skutek pewny.Po odpoczynku mierzysz cisnienie i jest ideal.