Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwice lękowa i nadciśnienie

Gość Jakub1983

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat walczyłem z nerwica lekowa, psychiatra (parogen), psycholog (psychoterapia). Pomogło, juz nie biorę parogenu i nie chodzę do psychologa. Moja nerwica była związana w dużej mierze z moim zdrowiem, hipochondria itp. Każdy sygnał z mojego ciała zdawał się być juz czymś ostatecznym. Liczne ataki paniki itp. Było minęło. Ataku paniki nie miałem juz ponad 2 lata, wychodzę do ludzi, jeżdzę samochodem, kiedyś wydawało się to niemożliwe. Do czego jednak zmierzam. Ciśnienie, nie wiem, czy się znów nie wkręcam. Mam nadwagę, walczę z tym, przy 169 cm wazę 87 kg. Rano jak wstanę moje ciśnienie jest w normie 117/76, w ciagu dnia rośnie (praca, stres) nawet tak do 145/95, czasem nawet 150/100, po czym wieczorem przed snem znów wraca do poziomu 117/76. Te skoki w ciagu dnia spowodowane są stresującymi sytuacjami, czasem mierze ciśnienie jak wariat, 20 razy pod rząd, czekając aż spadnie. Spada, wraca do 135/89 itp. Po czym znów trochę stresu i 145/96. To mnie wybija z rytmu, skupiam się jedynie na tym, bardzo mi to przeszkadza. Jednak po wyjściu z ostrej nerwicy lekowej radzę sobie dobrze z tym, wcześniej coś takiego skończyło by się atakiem paniki. Dzięki tej całej nerwicy bardzo dobrze się poznałem, jest mi o wiele łatwiej. Jednak niepokoi mnie to ciśnienie, czy to może być juz nadciśnienie, rano i wieczorem jest super, dzień skoki. Czy nadciśnienie charakteryzuje się tym, ze ciagle utrzymuje się wysokie ciśnienie? W czasie nerwicy byłem tez u lekarza rodzinnego, kiedyś nie chciała wypuścić mnie z gabinetu, miałem u niej ciśnienie 160/110, dostałem wtedy betaloc 100, ale tez moja waga z tamtego czasu to 98 kg. Nerwica sie skończyła, waga spadła, przestałem tez brać betaloc. Teraz pije sporo melisy, łykam magnez i się zdrowo odżywiam. Czy moje skoki ciśnienia w ciagu dnia powinny mnie niepokoić? Ciśnienie mierze zawsze kilka razy, pierwszy wynik obarczony stresem jest zawsże wyższy, kolejne juz niższe. Wyciągam średnia z drugiego, trzeciego i czwartego pomiaru. Macie jakieś spostrzeżenia? Ciśnieniomierz jaki posiadam to beurer mb85, jest naramienny.