Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skrócone QT - holter EKG

skrypcik

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem szczupłą, 41 letnią kobietą. Z powody nieadekwatnej tachykardii przyjmuję na stałe bibloc 2,5 mg i magnez. W razie bardzo męczącego dnia zażywam jeszcze pół tabletki. Żeby utrzymać kondycję bardzo dużo chodzę (spacery co najmniej 5 km) - każdy większy wysiłek kończy się dusznościami i bólem. Ostatnio miałam robiony holter EKG, z powodu awarii urządzenia pomiar trwał 18 godzin. Minimalne tętno wynosiło 45 a max 140, nie ma podliczonej ilości ani czasu trwania okresów tachykardii i bradykardii, ale w rozpisie godzinowym mam, że w trzynastu godzinach max HR był większy od 100, np. w godzinach nocnych max HR 108, 112, 103, 115, 100, 128. Na przemian z 59, 57, 48, 50, 49, 45. Arytmii komorowych wykryto 27, bez złożonych. Pobudzeń nadkomorowych 545 pojedynczych, 4 bigeminii i 10 trigeminii. VE-BBB 90 (nie wiem, co to znaczy - prosiłabym o przetłumaczenie na ludzki ;)) Najbardziej jednak interesuje mnie znaczne skrócenie u mnie odcinak QT - Maks. QT: 266 ms (kan. 3) Maks. QTc: 278 ms przy HR 86 BPM. W rozpisie procentowym 100% QT < 350, a QTc 45,45% < 350, 36,36% w przedziale prawidłowym i 18,18% > 450 ms. Dodam, że mój Tata leczy się z powodu arytmii, głównie nadkomorowych i moja Babcia od strony Taty też. Czy ktoś ma podobne schorzenie? Czy powinnam jakoś szczególnie się zabezpieczyć przed wyjazdem w Pieniny, trochę się zaczynam bać, że na szlaku serce postanowi ześwirować.