Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie ust, kończyn i migrena

Madzik24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam mały problem, od urodzenia mam wadę serca i czasem to serce daje o sobie znać, szybciej sie męcze, upały są bardzo męczące a wczoraj po południu zaczęła mi mocno drętwieć lewa ręka sama dłoń, roztarłam rozmasowałam ale za chwile zaczęło się od nowa, później dołączył do tego nos i usta, troche się przestraszyłam bo nie mogłam nad tym zapanować, zażyłam kropli Cardiol wydało mi się że pomogły, ale niestety mrowienie powróciło, po kolejnych paru minutach ok. 10 dołączyła też prawa ręka , lewa cała dłoń do łokcia i nogi, do połowy łydki były zimne, lekko zasiniaczone, miałam też podwyższone ciśnienie, ale po kolejnych 5 min pojawiła się migrena z aurą, to szybko już poszło, zaburzenia widzenia, nudności, światłowstręt i silny ból głowy, po 5-10 minutach byłam jak błoto. Zastanawiam się czy to mrowienie rąk, ust które trwało ponad godzinę zanim pojawily się inne objawy migreny z aurą mogły świadczyć o zaburzeniach krążenia. Mam 24 lata, przestraszyłam rodziców i sama zresztą też tak myśle czy ta migrena nie pojawiła się w wyniku strachu w związku z tym mrowieniem. Zazwyczaj jak pojawia się u mnie migrena z aurą to wszystko trwa pare minut zanim zacznie się ten silny ból głowy, a to drętwienie dosyć długo mnie wymęczyło. Po zażyciu leków od ciśnienia, przeciwbólowych i hydroxyziny (ok 20mg) udało mi się jakoś zasnąć żeby tego bólu nie czuć tak bardzo. Mrowienie kończyn pojawia się u mnie dość często kiedy krzywo usiąde, stanę, przykucne ale nie wiem czy to jest wina kręgosłupa i ucisków czy tego mojego serca. Wizytę u neurologa ( w związku z bólami głowy) i kontrolną u kardiologa mam dopiera za niecałe 2 tygodnie, a boje się troche że to mrownienie znowu powróci . Macie Państwo może jakieś sugestie co się dzieje, jak sobie radzić na przyszłość? Pozdrawiam serdecznie Magda

Gość Alex Diamond

Srobuj wykluczyc z diety pokarmy zawierajace gluten.Mi pomoglo,kilkadziesiat lat mialem migreny.Po wykluczeniu glutenu czyli wszelkich produktow z maka pszenna,jeczmienna i zytnia,migreny ustapilymi od 2 lat nie boli mnie glowa.Moze to Ci pomoze.Pozdrawiam.

Spróbuje, może się uda, tylko nie wiem czy migrena nie wyskoczyła z przestrachu, bo w tej chwili też czuje że lewa ręka nie jest w pełni władna, jakby obciśnięta jakimś elastycznym bandażem czy coś w tym stylu, zimna, niby nie drętwieje tak jak wtedy ale to nie jest moja ręka,taka ciężka, zresztą łydki też ociężałe, nie wiem czy znowu szykuje się migrena, chociaż co 4 dni to przesada, na drugi dzień po migrenie ledwo żyje, albo to wina serca nie wiem co gorsze. Dziękuje serdecznie Pozdrawiam :)