Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Guzy na zastawkach w sercu czy skrzepliny ???

Gość Agnieszkaaa28

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszkaaa28

Witam, mam 28 lat. Mam niedomykalność zastawki mitralnej. W marcu tego roku lekarz podczas rutynowego corocznego USG serca(byłam wówczas w ciąży) wykrył mi jakąś dodatkową strukturę na zastawce mitralnej w sercu. Diagnoza lekarzy była taka, że to zakrzep lub śluzak. Zostawili mnie na oddziale kardiologicznym. Leczyli mnie przeciwzakrzepowo. To *coś* nie zmniejszało się ani nie powiększało się. Wykluczyli zakrzep. W 37 tyg. ciąży rozwiązali mi ciążę (cesarskie cięcie). Zrobili USG przezprzełykowe. Szykowali mnie na operację kardiochirurgiczną. Wycięcie tej dodatkowej struktury (lekarze bali się, że to *coś* może się oderwać i mogę dostać udaru lub nawet umrzeć)... Gdy trafiłam już na oddział kardiochirurgiczny okazało się, że to *coś* samo znikło (w ciągu tygodnia) i operacja jest już niepotrzebna. P.S Został mały kikucik... Po dwóch miesiącach w szpitalu nareszcie wróciłam do domu... Teraz co miesiąc jeżdżę na USG serca. Ostatnio ten kikucik z tego *czegoś* zaczął ZNÓW ROSNĄĆ. NA DODATEK NA DRUGIEJ ZASTAWCE COŚ SIĘ POJAWIŁO... CO TO MOŻE BYĆ ? CZY TO ZNÓW MOŻE ZNIKNĄĆ ??? Mój lekarz kardiolog chce mnie znów wysłać na operację serca. Kazał mi brać leki przeciwzakrzepowe. Tylko PO CO ? Skoro w między czasie byłam u hematologa i powiedział mi, że nie mam zakrzepicy. P.S W mojej rodzinie też nie było. Co mam o tym wszystkim myśleć ? Co mam robić ? Jestem zmartwiona... Czy znacie podobne przypadki ? Agnieszka