Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie krwi i niskie tetno

Madziuszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :) Ktoś może zna przyczynę takiego stanu rzeczy? Codziennie o różnych porach dnia (zazwyczaj wieczorami) dopada mnie niskie ciśnienie krwi w okolicach 90/60 i niskie tętno (w okolicach 60) jednocześnie. Mam wtedy słabe ręce i nogi, stany lekowe, ochrypnięty głos, nie mogę stać w miejscu, bo dostaję mroczków i bardzo chce mi się spać. Oprócz tego od marca tego roku towarzyszy mi codziennie 24h/dobę ból/ucisk głowy o różnym natężeniu. Ne wiem czy ten ból głowy (napięciowy ból głowy?) ma związek, ale nasila się przy spadku ciśnienia i tętna, a zmniejsza, kiedy mam je w normie, chociaż dalej trwa. Choruję na niedoczynność tarczycy, ale endokrynolodzy zapewniają mnie, że na tym polu jest wszystko ok, w sensie leki dobrane dobrze i wyniki różnych hormonów też w normie. Dieta, ilość snu itd. nie mają wpływu na moje dolegliwości. Lekarze ogólni, podobnie jak endo, załamują ręce. Nowość to skierowanie do neurologa, ale jeszcze nie byłam. Ktoś miał podobne objawy? Jak sobie radzić przy niskim ciśnieniu i tętnu? Kawa pomaga mi na krótką chwilkę, potem mi po niej nie dobrze.

Tętno ok. 60 ud/min, to nie jest nieprawidłowe, zbyt niskie tętno - byłoby takim, gdyby było poniżej 50 ud/min. Ciśnienie 90/60 jest rzeczywiście w dolnych granicach normy, ale jeśli nie jest to stan stały, to nie należy się tym przejmować. Opisane objawy (mroczki, senność) to normalne i niegroźne przy tym ciśnieniu objawy. Jeśli Twój stan Cię jednak niepokoi, to skonsultuj go z kardiologiem (z opisu wynika, że takiej konsultacji nie było). Jesteś pod opieką lekarzy, więc się niepotrzebnie nie nakręcaj. Pozdrowienia :)

Też mam niskie ciśnienie i wolne pulsy, tyle tylko że ja to mam z leków, ale doskonale Cię rozumiem. Czasami można zwariować. Dokładnie takie same objawy, do tego dochodzą jakieś lęki prze zasypianiu, nie mówiąc już o nerwicy na co dzień. Czasami ratuję się kawą, ale za bardzo nie mogę z powodu arytmii.

Radzę ci spróbować picie ziela rozmarynu.Kosztuje ze trzy złote w sklepie zielarskim.Łyżke ziela należy zalac wrzątkiem,pozostawić pod przykryciem na 15 minut.przecedzić i pić po śniadaniu i po obiedzie, wieczorem nie pić.Jest to skuteczne i podnosi cisnienie o 10-15.Wypróbowałam na sobie i polecam.No i nie ma skutków ubocznych jak chemiczne leki.