Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników TSH itp. dotyczących tarczycy

Gość pawel123

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, Lekarz zlecił mi badania krwi i wyszło że mam podwyższone tsh (7,7). Kolejne badania zrobione i jak sam nie wiem co to ma oznaczać ft3 i ft4 niby w normie. USg tarczycy nic mi nie mówi, wizytę mam za parę dni i nie wiem co o tym sądzić. Moje dotychczasowe wyniki: TSH (s) 7,790 mU/l 0,270 - 4,200 P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 10,65 IU/ml < 34 fT3 5,53 pmol/l 3,1 - 6,8 fT4 16,19 pmol/l 12 - 22 USG tarczycy: Wymiary tarczycy około: Płat prawy: 16,5 x 14 x 36mm - objętość ok: Płat lewy: 16 x 11,5 x 36,5mm - objętość ok: Cieśń: ok. 2,8mm Echogeniczność miąższu w normie. Echostruktura niejednorodna, * gruboziarnista*, z ogniskami hypo- i hyperechogen. w części tylnej prawego płata. Zmian ogniskowych o charakterze guzków nie uwidoczniono. Przepływy miąższowe wzmożone. Obraz przemawia za azt z niewielkimi zmianami morfolog. głównie w PP. Okoliczne węzły chłonne bez zmian- - pojedyncze podżuchwowe dł. do 12mm.

Za niskie TSh to nadczynność-za wysokie to niedoczynność. Lekarz da ci leki na wyrównanie poziomu TSH. Nie pękaj.Musisz tylko co miesiąć sprawdzać jak TSH się zmienia po leku.Robic bad. krwi.Jak się wyrówna ,poczujesz się lepij.Tylko idź do dobrego endokrynologa zajmującego sie tarczycą.