Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pierwotne nadciśnienie płucne

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zniecierpliwionych . Frodzio bardzo ci dziękuję, że mnie wysłałaś do tego Otwocka. Pani Piotrowicz to przesympatyczna kobieta i chyba zna się na rzeczy. Zrobiła mi echo przezklatkowe gdzie wyszło ciśnienie 45 a więc wynik pośredni między moimi poprzednimi. Jeden 60 drugi 40 a w Otwocku 45, Wyszła tendencja do tachikardi chyba tak to się pisze. Stwierdziła że nie podoba jej się moja wątroba a jak jej jeszcze pokazałam wyniki z ubiegłego roku gdzie miała zwiększone ALT, AST i GGTP to powiedziała ,że jest przekonana,że moje nadciśnienie wiąże sie z żle funkcjonującą wątrobą. Kazała aby lekarz rodzinny dał mi skierowanie do szpitala na Szaserów albo na Banacha tam mi zrobią dokładną diagnozę i wtedy jak będą wszystkie badania i diagnoza ona mnie przyjmnie na oddział ,żeby leczyć nadciśnienie. Ale mój lekarz rodzinny wyśmiał Panią doktor ,że kto to słyszał z takimi badaniami do szpitala że proszę ona da mi skierowanie na badania i mogę je wykonać ale niektóre muszę sobie zrobić prywatnie bo przychodnia ich nie wykonuje. Zrobiłam sobie to które było bezpłatne i są straszne . Wątrobowe GGtp -918 (norma36), ALT-75,7(norma 31) AST-31,4-ten jest ok bilirubina też ok. Cholesterol straszny 306, trójglicerydy także. W czwartek idę do innego lekarza z tymi wynikami i będę chciała skierowanie do hepatologa a jak nie to znów muszę zapisać się do lekarza który pracuje w szpitalu itp.itd. Normalnie koszmar z naszą służbą zdrowia. Także pani Piotrowicz badała mnie 1,5 godziny wypytała o wszystko i bardzo się zdziwiła żelekarze zlekceważyli moje złe wyniki rok temu.

A już swoją drogą to niech lepiej pani doktor z łaski swojej się trochę dokształci to wtedy będzie wiedziała dlaczego z takimi wynikami kieruje się pacjentów do szpitala. Jeśli nadciśnienie płucne jest wynikiem źle funkcjonującej wątroby, to oznacza jedno: z wątrobą nie jest dobrze...

FRODZIO - nie wiedziałam że NP może mieć związek z chorobą wątroby.Moje wskażniki wątrobowe też są zawyżone,ale dopiero teraz w trakcie leczenia,myślę że zrobiły to leki,bo nawet w skutkach ubocznych jest taka informacja.Na początku leczenia wszystko było w normie.

DOORA, Jeśli wcześniej wyniki Twojej wątroby były dobre to na bank Twoje nadciśnienie płucne nie jest spowodowane chorą wątrobą. Zapewne próby wątrobowe podniosły Ci się po tych lekach. Z wątrobą musi być naprawdę kiepściuchno, żeby wywołała nadciśnienie płucne. Bo to jest tak, że jak wątroba jest mocno chora to powstaje w niej nadciśnienie wrotne i to ono może doprowadzić do powstania nadciśnienia płucnego. To taki łańcuszek, ale nie u każdego kto ma chorą wątrobę i nadciśnienie wrotne dochodzi do powstania nadciśnienia płucnego. Tylko niektórzy mają takie *szczęście*...

Hej dostałam skierowanie do poradni chor wątroby jutro będę wydzwaniać czy mnie zapisą na kasę chorych i ile będę czekała. Moje wyniki wątrobowe sa kiepskie ale tak naprawdę nie wiem jakie sa najgorsze.Byłam dzisiaj u innego lekarza i ten bez problemów dał mi skierowanie do poradni. Bardzo dziwne jest to że na USG wszystko wyszło mi dobrze i wątroba i drogi żółciowe. Powiedzcie jakie miałyście wyniki i czy na USG coś wam wyszło.

AGNKSY Jeśli chodzi o moją wątrobę to w wieku 19 lat (czyli 21 lat temu) zdiagnozowali u mnie autoimmunologiczną marskość wątroby w bardzo zaawansowanym stadium - tylko przeszczep wg lekarzy miał mi pozwolić na przeżycie kolejnych 3 lat. Wówczas ALAT i ALP wahało mi się w granicach 400 - 800. Natomiast GGPT było niewiele ponad normę. Na nic nie maiłam siły, ciągle byłam zmęczona, ledwo funkcjonowałam. W chwili obecnej wszystkie parametry są albo w granicach normy albo nie przekraczają 100, co nie zmienia faktu, że marskość wątroby nadal istnieje i zawsze będzie. Na USG widoczne są zmiany świadczące o jej marskości. Drogi żółciowe i woreczek są O.K. Nie wiem, co u Ciebie dzieje się z wątrobą. Tak wysokie GGTP jest mocno niepokojące, może bierzesz jakieś leki, które uszkadzają Twoją wątrobę? Może lekarz miał kiepski sprzęt? Może czegoś nie zauważył - co też się zdarza? Może są inne powody? Musisz koniecznie jak najszybciej zapisać się do specjalisty - choć wiem, że znaleźć dobrego hepatologa jest bardzo, bardzo trudno... Sama go nie mam:(

FRODZIO - to mi dużo wyjaśniłaś jeśli chodzi o wątrobę i NP,byłam ciemna w tym temacie.U mnie najprawdopodobniej NP wywołała choroba tkanki łącznej/czyli inaczej reumatyczna.Wychodzi na to że choroby z grupy autoimmunologicznych ciągną za sobą następne choroby w tym NP.Trzymajcie się pozdrawiam i piszcie,piszcie,piszcie.....

Halo dziewczynki- czemu się nie odzywacie?Justyna jak tam Twoje wyniki?Życzę Wam w Nowym Roku wszystkiego naj...naj...i zdrowia ponad wszystko.Mam nadzieję że ten Nowy Rok będzie lepszy od poprzedniego i może wynajdą jakiś cudowny lek na NP.Mam takie marzenie,a czasem marzenia się spełniaja. Pozdrawiam

Dobrze że wyniki są w miarę dobre, ja jadę na cewnikowanie 22 stycznia.Walcz o rentę,bo Ci się należy,odwołanie powinno dać dobry rezultat, bo oni właśnie liczą na to,że nie wszyscy mają ochotę łazić po sądach i może im się uda nie płacić,.życzę powodzenia.

O to strasznie długo się czeka! Pisałam całe odwołanie z prawnikiem i był tam podpunkt że proszę o powołanie do sprawy lekarza kardiologa i o ponowne zbadanie mnie. Ten prawnik pisał już nie jedno takie pismo. Kazał mi wziąć zaświadczenie od lekarza prowadzącego.Muszę więc chyba zarejestrować się w Urzędzie Pracy. Nie wiedziałam,że to tak długo będzie trwać.