Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie leków

wiewil

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry ! Chciałem zapytać mądrych ludzi na forum o taką rzecz....Jestem po zawale pół roku , mam wszczepiony kardiowerter , czuję się ogólnie nieźle.Oprócz porannych leków brałem wieczorem Tulip na zmniejszenie cholesterolu i Tritace na obniżenie ciśnienia.Od długiego czasu ciśnienie mierzone kilka razy dziennie wynosi średnio 120/75 a cholesterol mam w granicach 150 ( zrobiłem badanie) Czy mogę odstawić te dwa wieczorne leki ?

Witaj WIEWIL Nie należy odstawiać żadnych leków. O odstawieniu lub zmniejszeniu dawek leków może zdecydować wyłącznie prowadzący kardiolog (lekarz) szczególnie u osób po zawale serca i tym bardziej z sercem tak uszkodzonym, że koniecznym było wszczepienie kardiowertera. Pozdrawiam

Dopowiem, że cholesterol 150 mg/dl to poziom wysoki. W chorobach serca (choroba niedokrwienna i zawał jako jej skutek) poziom cholesterolu powinien być niższy niż 100 mg/dl, a zaleca się także, aby był niższy niż 70 mg/dl (mowa oczywiście o tzw. złym cholesterolu LDL). Leki na nadciśnienie bierze się praktycznie do końca życia, gdyż z reguły ich odstawienie powoduje ponowny wzrost ciśnienia tętniczego.

Dzięki za pierwszą podpowiedź....dopowiem tylko , że te leki w zasadzie odstawiłem 2 tygodnie temu i ciśnienie się nie zwiększyło a co do cholesterolu to LDL mam 90 a HDL 46...Oczywiście nie chcę być mądrzejszy od lekarzy i np. tabletki na rozrzedzenie krwi biorę bezdyskusyjnie ale prowadzę po zawale zdrowy tryb życia i żywienia więc myślę, że nie muszę na siłę paść się chemią...ale może się mylę...

Tez jestem pol roku po zawale tritac odstawilam sama a potem kadriolog powiedzial zeby odstawic zostawil mi pol tabletki bisocardu Dodam ze nigdy nie mialam nadcisnienia a po odstawieniu lekko zwyzkowalo.Teraz znowu wrocilo do normy 120/60 puls 60 Statyn nie biore bo nie moge -mam diete i zywnosc ekologiczna Slyszalam ze te normy cholesterolu srubuja koncerny farmaceutyczne.

Chcialam dodac ze mnie tez duzo kosztuje to polowanie na jedzenie ekologiczne gotowanie odpowiednie Dzisiaj corka z dzika rozkosza zzarla kotleta schabowego po tym moim wyszukanym jedzeniu Jej robie jedzenie na anemie. Czasami wolalabym kupic wszysko w Markecie obok i miec swiety spokoj. A tak osobno latam po warzywa po jajka na wies po mieso tez do takiego sklepiku ale daleko ode mnie 2 razy w tygodniu na rynek oo ser kozi do Ochli Nalatam sie jak jasna cholera i bo ja wiem tyle ze zalodek mnie nie boli i transminazy sa niskie A cos wiem na ten temat bo jak orzy zapaleniu oskrzeli 5 lat temu zatruli mnie antybiotykami to mialam zapalenie watroby i transminazy 1000 i rzygalam zolcia Na watrobe dobrze dodawac do jedzenia zmielony ostropest