Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to napewno nerwica? i jak rozpoznać jaka?

Gość Sebastianrut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sebastianrut

Witam mam ostatnio praktycznie ciągłe ataki odrealnienia czuję się jak w jakiejś iluzji lub filmie jakbym nie był sobą, w miejscach publicznych czuje się nie swojo i czuję że zemdleję najgorzej jest w autobusach i kolejkach ostatnio zacząłem brać validol wydaje mi się że trochę mi pomaga... czy to wygląda wam na nerwice czy może być to początek czegoś poważniejszego?

Owszem, wygląda to na nerwicę lękową. Poczytaj sobie o niej - materiałów w necie masz pod dostatkiem. Poza tym zrób sobie choćby podstawowe badania lekarskie. Dobrze mieć pewność na kilka dni. Piszę kilka, bo nerwicowcy zazwyczaj po kilku dniach nie wierzą żadnym diagnozom. A potem? Psychiatra, psycholog, choć tutaj to naprawdę zależy już od Ciebie. Możesz sam próbować z tym walczyć. Dobrze, gdy masz kogoś bliskiego, kto będzie Cię w tej walce wspierał. Próbuj małymi krokami. Mów sobie: nic mi się nie stanie, nic mi nie jest. Poza tym bierz porządny magnez z wit. B6, kwasy omega, etc. I gdy znajdujesz się w miejscach publicznych, nie myśl o objawach, nie skupiaj się na tym, co się może stać, nie kontroluj się na każdym kroku. Zemdlejesz w miejscu publicznym, to zemdlejesz. Jesteś w miejscu publicznym, ktos Ci pomoże - tak sobie powtarzaj. Wtedy organizm nie będzie Ci generował tego strachu. Wiem, że to trudne. Wymaga wielkiej pracy nad sobą. Kolejna sprawa nie unikaj takich miejsc. Jeśli zaatakuje - spróbuj wytrzymać. Nie uda się, to wyjdz, opuść dane miejsce i próbuj dalej. Poczytaj o derealizacji i depersonalizacji. Żyjesz *tu i teraz* i musisz znależć coś, co Cię będzie do tej terazniejszosci przywiązywało. Jakaś pasja, osoba, zwierzak, etc. Skup się na tym. Na doznaniach i tych zlych, i tych dobrych. Takie jest to nasze życie. Czasem jest lepiej, czasem gorzej. Patrz optymistycznie na świat, ludzi, przerwij błedne koło zlych myśli, etc. Tyle w wielkim skrócie.