Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja a profilaktyka

Kamelio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 25lat, do 18 roku życia byłem pod opieką poradni kardiologicznej z powodu wykrytego zespołu WPW. Nieodczuwam żadnych dolegliwości z posiadania ów zespołu i prawde mówiąc troche zaniedbałem badania kontrolne. W ostatnim czasie postanowiłem to zmienić i odwiedziłem kardiologa. Zaproponował mi zabieg ablacji RF jako profilaktykę. Nie wiem zbytnio co mam robić, gdyż zaczyna się nowy rok akademicki, obowiązi będą się piętrzyć, pewnie będe szukał jakiejś pracy, wramach podreperowania finansów. I prawadę mówiąc nie wiem co mam robić. Podobno po tym zabiegu wraca się bardzo szybko do pełnej dyspzycji, jednak jestem do tego troche sceptycznie nastawiony. Z jednej strony fajnie mieć w pełni zdrowe serce, ale z drugiej stronu skoro nie mam objawów czy potrzebna jest ingerencja??
Witaj Kamelio Jesli mam Ci cos poradzic to ja bym sie nie zastanawiala dlugo nad zabiegiem. Sama jestem po ablacji w IK w Aninie i wiem jak ten zabieg pomaga. Ja cierpie na komorowe zaburzenia rytmu wiec troche bardziej skomplikowane w leczeniu niz WPW, ale i w moim przypadku ablacja odniosla wielki sukces. Z doswiadczenia pacjenta wiem ze WPW (przynajmniej w Aninie) robia z wielkim powodzeniem, bo jest to jedna z mniej skomplikowanych ablacji. Sam zabieg nie jest bolesny, moze troche nieprzyjemny ale da sie zniesc.Potem pare godzin lezenia (tez da sie wytrzymac) i najgorsze masz juz za soba. Po zabiegu szybko wracasz do domu i do normalnego zycia. Przez pierwszy miesiac musisz tylko troche zwolnic tempo, bo jakby nie patrzec (mimo ogolnej dobrej kondycji) byl to zabieg na sercu i trzeba temu sercu dac czas na regeneracje. Decyzja zalezy od Ciebie ale fakt ze nie masz niepokojacych objawow wcale nie oznacza ze nic niepokojacego sie w sercu nie dzieje. Nie chce straszyc ale mysle ze nie warto czekac az bedziesz gorzej. Jestemm 100% zwolenniczka ablacji, pomogla mnie i wielu innym ludziom, i naprawde bardzo szybko mozna wrocic do aktywnego zycia. Uczelnia Ci nie ucieknie, praca tez a zdrowie masz jedno. Wiem co mowie bo sama mam 26 lat i prace magisterska tez pisalam w szpitalu, tez myslalam ze nie dam rady i nawet nie wiesz jak bardzo sie mylilam. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Daj znac czy sie zdecydowales
Gość Aneczka21L
Mam wielką prośbę. Choruje od 9 lat na WPW - teraz mam miec ablacje. Mialam przez te wszystkie lata umiarkowany stopien niepełnosprawnosci. Czy po wykonaniu ablacji nie zabiorą mi grupy? Korzystam z programów PFRON-u na dofinansowanie studiów i nie chciałabym tego stracic :/ . Jeżeli Wiecie cos na ten temat to prosze o odpowiedz.
Głos za ablacją ..... Z doświadczenia życiowego ...:) około 12 lat z WPW, pod opieką kardiologa, jechałam na lekach, było dobrze, nic się nie działo, sporadyczne bardzo ataki. W lutym tego roku po wizycie u profesora .. a może ablacja.. moja decyzja na tak, w marcu zabieg. Niezbyt przyjemny ale da się przezyc spokojnie :) Mija juz pół roku i żałuję, że tak długo czekałam, żadnych leków, żadnych ataków. Po zabiegu wraca się do normalnego życia naprawdę szybko, tylko około miesiąca trzeba na siebie uważac, serce musi się wygoic:) To, że teraz nie ma żadnych dolegliwości nie znaczy, że one nie nadejdą, zawsze jest taka możliwosc, a tak będziesz wyleczony i jest spokój. Jeśli masz wątpliwości odwiedź jakiś autorytet w dziedzinie zaburzeń rytmu serca, może jakoś się zdecydujesz na tak lub na nie :) Pozdrawia zadowolona ze swojej decyzji na tak :) I daj znak życia tutaj u nas :)
prosze iść na zabieg. ja miałam w 2004r po kontakcie z doktorem Walczakiem z Anina. Zabieg miałam w szpitalu na banacha w W-wie przeprowadził go dr. Kożluk i dr. Lodziński., Wspaniali lekarze bardzo im dziękuje w Aninie były wtedy straszne kolejki.czuje się bodrze bez żadnych leków, zupelnie inne życie bez strachu ze zaraz zacznie walić serce 250 uderzeń na minutę. Sam zabieg nic strasznegoi też się bałam ale tyeraz wiem ze nie było czego. Bożena z Bielska Podlaskliego.