Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie i kłucie serca

Gość kris0xFF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 22 lata i jestem newrwicowem. W ostatnim czasie doznałem silnego stresu związanego z moją nerwicą. Nałożyło się parę spraw i w końcu musiało to eksplodować. Doznałem omdlenia, zrobiło mi się gorąco, ręce i nogi zrobiły się mokre i czułem mrowienie, pojawiły się lekkie drgawki, tak jakby uczucie zimna. Do tego doszedł atak paniki, który spotęgował to wszystko. Na następny dzień było już trochę lepiej, ale nogi miałem jak z waty i czułem się osłabiony. Dzień później zaczęła się znowu jazda: Kołatanie serca - uczucie jakby chciało wyskoczyć z klatki piersiowej, kłucie i wykręcanie w żołądku, kłucie serca oraz wrażenie lekkiej zgagi, które przemieszczało się z żołądka przełykiem aż do szyi powodujące odbijanie. I tak mam od 2 dni z małymi przerwami. Wieczorem trudno jest mi usnąć, gdyż serce wali jak oszalałe, a krople walerianowe niewiele działają. Występuje lęk, że gdy usnę, serce mi się zatrzyma i przy każdej próbie przyśnięcia budzę się i serce znów mocniej bije. Gdy już usnę, wydaje się, że sytuacja się stabilizuje - w nocy opisywane objawy nie występują. Krótko po przebudzeniu również jest w porządku. Ciągle mierzę ciśnienie i średnio oscyluje ono w granicach: 125/70 do 135/77, puls waha się od 60 do 80. Przed tymi dolegliwościami miałem normalnie mniejsze ciśnienie rozkurczowe: 130/60 i puls 60. Co ciekawe objawy występują głównie w spoczynku, zaś podczas ruchu są ograniczone lub nie występują (podczas biegania lub prostych ćwiczeń). Udałem się do przychodni celem zrobienia EKG i po obejrzeniu przez internistę dostałem receptę na... Magnez z witaminą B6... Lekarz wspomniał coś o lekkim zaburzeniu przedsionkowo-komorowym czy coś w tym stylu (niestety nie pamiętam dokładnie) i kazał ograniczyć stres i łykać owy magnez. Niestety z natury jestem nerwicowcem i często wystarczy niewielki bodziec by serce zaczęło mocniej bić. Niestety to co dzieje się w ostatnich dniach jest dla mnie niepokojące, zwłaszcza jeśli chodzi o dolegliwości bólowe. Szczerze mówiąc nie wiem do jakiego lekarza się wybrać. Czy do psychiatry celem przepisania leków uspokajających czy może do kardiologa...